AddToAny

Offentlig ansatte har for lav terskel for å melde til barnevernet, mener professor i rettsvitenskap

Offentlig ansatte har for lav terskel for å melde til barnevernet, mener professor i rettsvitenskap
- Det er for mange grunnløse bekymringsmeldinger, og det er unyansert av Bufdir å be alle som er bekymret for et barn om å melde til barnevernet, sier Bente Ohnstad, professor i rettsvitenskap.
«Hvis du først bekymrer deg for et barn, meld til barnevernet! Så kan de koble inn andre instanser hvis de ikke allerede er inne. All kunnskap viser at barnevernet oftere kommer for seint enn for tidlig»,.

Bente Ohnstad, som er professor i rettsvitenskap på Høgskolen i Innlandet, og kollega Mette Sønderskov reagerer på Trommalds uttalelse. De to har fått innsyn i mange saker der lærere, barnehageansatte, leger, psykologer og andre offentlig ansatte har hatt altfor lav terskel for å melde til barnevernet, og de frykter at Trommalds uttalelser senker terskelen ytterligere.

Signalet fra Bufdir kan skape misforståelser om hvem som kan melde og hvilke vilkår som gjelder, mener Ohnstad og Sønderskov.

Må mistenke omsorgssvikt

Bufdir og myndighetene ellers må skille mellom privatpersoner og offentlig ansatte og mellom hjelp og inngrep, skriver Ohnstad og Sønderskov i Som privatperson kan du melde til barnevernet når du er bekymret for et barn. Som offentlig ansatt har du taushetsplikt, og loven regulerer hva som skal til før du skal melde til barnevernet, utdyper Ohnstad i et intervju med Fontene.

- Som lærer eller helsepersonell skal du ikke kontakte barnevernet med mindre du har konkret grunn til å mistenke omsorgssvikt. Men mange skoler sender rutinemessig melding til barnevernet for eksempel når et barn blir mobbet eller har mye fravær. Både skoler og helsestasjoner melder mye på totalt sviktende grunnlag, sier hun.

Hun understreker at offentlig ansatte kan mene at familien trenger hjelp selv om foreldrene har god omsorgsevne. Men da er det snakk om et tilbud, ikke inngrep, p

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

En rød tråd i landsmøtetalen til Rødt-leder Bjørnar Moxnes: En hyllest av tillitsvalgte som også er aktive Rødt-politikere. Samtidig har Rødt en plan om å «erobre fagbevegelsen».
Fagbladet 08.03.2021
Kvinnedagen: Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner? Hvor mye mer tjente menn enn kvinner i ditt yrke i fjor? Eller var ditt yrke blant de få der kvinnene hadde høyest snittlønn i 2020?
Fagbladet 08.03.2021
Vi vil feire seirene vi har vunnet. Like viktig er det å rette oppmerksomheten mot alle kampene som gjenstår.
Fagbladet 08.03.2021
Omsorgsdirektøren anklager Fagforbundet for politisk attentat
Fagbladet 05.03.2021
Ansatte og tillitsvalgte reagerte på testingen i kantina.
Fagbladet 05.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt