AddToAny

Ny tv-strid kan gi svarte skjermer under fotball-EM

Ny tv-strid kan gi svarte skjermer under fotball-EM
Rundt tre millioner nordmenn mistet TVNorge-kanaler da distribusjonsforhandlingene mellom Telenor og Discovery brøt sammen ved inngangen av februar i år.
Forhandlingene dreide seg om hvor mye Canal Digital skal betale for å sende Discovery-kanalene. Det tok ti dager før partene kom til en enighet, og TVNorge-kanalene igjen var på lufta i hele Norge.

Trolig var det Telenor som tok den største støyten av de to. Nylig kom det frem at Telenors satellitt-tv-tilbyder Canal Digital mistet 19.000 kunder i årets første kvartal. Det tilsvarer nesten halvparten av kundefrafallet over de siste to årene.

Nå er Telenor igjen involvert i tøffe forhandlinger, og denne gangen er det TV 2 som står for tur. Etter det Kampanje kjenner til løper dagens avtale ut 1. juni. Det betyr at partene har en knapp måned til å bli enige om hvor mye Telenor skal betale for å kunne distribuere TV 2s kanaler, og tonen skal være tøff.

2,5 mill. kan miste EM-kamper

En konflikt vil ramme både Telenors kabel-tv-kunder, Canal Digitals satellitt-tv-kunder og Telenors fiber-kunder, til sammen rundt én million husstander og 2,5 millioner seere, og det rett før Fotball-EM sparkes i gang 10. juni.

Hvis ikke partene kommer til enighet om en ny distribusjonsavtale, kan det få store konsekvenser for tv-sommeren til 2,5 millioner seere. Verst vil det gå utover satellitt-tv-kundene som kan miste alle TV 2s kanaler, inkludert hovedkanalen. TV 2s hovedkanal er såkalt must carry-kanal, hvilket betyr at kabel-selskapene er forpliktet til å formidle kanalen, men dette prinsippet gjelder ikke på satellitt.

Etter det Kampanje kjenner til, vil man ikke i TV 2 nøle med å ta hovedkanalen av lufta på satellitt dersom man ikke oppnår bedre betingelser fra tv-distributøren.

Telenors kabel-tv-kunder - 1,5 millioner seere - beholder TV 2s hovedkanal, men mister kanaler som TV 2 Zebra, som skal sende ni EM-kamper, sju kamper i grunnspillet og to åttendedelsfinaler. Dette er kamper som involverer kjente lag som England, Italia og Spania.

Dersom en konflikt skulle bli langvarig, står også OL-sendingene i august i fare.

Varslet slag mot distributørene Da TV 2-sjef Olav T. Sandnes holdt allmøte om de forestående kuttene i TV 2 forrige tirsdag, benyttet han anledningen til å samle troppene i det han kalte Slaget mot distributørene.

- Vi skal beskytte oss mot distributørenes egne internett-tv-løsninger. De stikker av med størstedelen av pengene. Slik kan vi ikke ha det, skal Sandnes ha sagt på allmøtet, ifølge kilder Kampanje har snakket med.

Sandnes modererte seg noe da han snakket med Kampanje senere.

- Nei, det jeg har sagt og som jeg har vært tydelig på, er at TV 2 er helt avhengig av et samarbeid med distributørene for å tilby norske tv-seere vårt innhold - både lineært og ikke-lineært. Det er vår plan a og plan b få til det. Vi kan ikke inngå avtaler med distributørene der vi svekker vår mulighet til å ta posisjon i fremtidens mediemarked, sier Sandnes.

- Kan det bli ampert mellom TV 2 og aktører som Telenor i løpet av våren og sommeren?

- Det er ingen tvil om at det blir krevende. Det viste også konflikten mellom Telenor og Discovery i vinter. Men krevende betyr ikke at det blir umulig å få til enighet. Jeg kan melde om at det pågår gode forhandlinger.

Vil ikke kommentere forhandlinger Kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønndal-Pettersen i Canal Digital Satellitt sa følgende til Kampanje om TV 2-sjefens kommentarer på tirsdag:

- En kort kommentar er at vi ser TV 2 har hatt en tøff dag og skal gjennom krevende endringer. Hele tv-bransjen er inne i omstillingsprosess. Utover det vil vi ikke kommentere på Sandnes' utspill eller spekulasjoner om eventuelle forhandlinger.

Når Kampanje tar kontakt for å høre om kundene nå risikerer en ny runde med svarte tv-skjermer, dersom partene ikke blir enige, er svaret kort:

- Ingen kommentar.

Satser stort på Sumo Som Kampanje tidligere har skrevet er en storsatsing på nett-tv-tjenesten TV 2 Sumo en sentral del av planen som ble lagt frem i forrige uke. På allmøtet i Bergen skal det ha blitt kommunisert et mål om en tredobling av antall Sumo-abonnenter innen 2020.

Slik Kampanje kjenner dette markedet, vil det være tilnærmet umulig å få til uten et godt samarbeidsklima med tv-distributørene. TV 2 skal blant annet ha forsøkt å få til en avtale der Sumo inngår som en del av internettpakken til Telenor-kundene. Samtidig forsøker Telenor å forsvare sin posisjon som distributør av et stort antall tv-kanaler, også på nett med satsingen på apper som T-We og Go. Her står partene i en konflikt.

Bare på få år har TV 2 Sumo blitt et svært viktig forretningsområde i TV 2-konsernet. TV 2 henter i dag ut en omsetning på nærmere 500 millioner kroner på strømmetjenesten på en base som består av omkring 350.000 abonnenter, ifølge undersøkelser Kampanje tidligere har omtalt.

Kommentér

Kan bli rammet:

Går TV 2-kanalene i svart hos 2,5 millioner tv-seere, vil de gå glipp av flere kamper fra sommerens fotball-EM og OL. Her er Julie Strømsvåg fra TV 2, Christian Nilssen fra NRK, Carina Olset fra NRK og Øyvind Alsaker fra TV 2. Foto: TV 2.

2,5 millioner seere kan miste EM-kamper og OL dersom TV 2 og Telenor ikke blir enige.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

- At TV 2 faktisk går så langt som å tildele Toska denne rollen svekker, i mine øyne, ekspertens funksjon hos vår største kommersielle TV-kanal, skriver PR-rådgiver Rebecca Goodchild.
Kampanje 16.01.2022
- Alt som kan bidra til at han eller de andre domfelte kan bidra til samfunnet, er positivt, sier sønnen til politimannen som ble drept under Nokas-ranet.
Kampanje 16.01.2022
- Vi sniffer alltid rundt etter gode idéer som kler Otto og Norsk Tipping, sier Janne Brenda Lysø i Pol.
Kampanje 14.01.2022
- Jeg er imponert over det Kron har fått til så langt, sier Guri Berge.
Kampanje 14.01.2022
Reklamebyrået Fuel og produsent Oslo Assembly står bak Bamas nyeste reklamefilmer.
Kampanje 14.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt