AddToAny

Ny rapport: Politifolk vegrer seg for å ransake

Riksadvokatens nye føringer om praktisering av ransakingsreglene har skapt stor usikkerhet og ført til at politioppgaver ikke utføres, av frykt for å gjøre feil.
Gjennom et brev til alle politidistriktene 9. april i år, ønsket Riksadvokaten å klargjøre regelverket for gjennomføring av ransaking og andre inngrep i mindre alvorlige narkotikasaker.

Noen dager senere ble Statsadvokaten bedt om å undersøke om praktiseringen av ransakingsreglene i politidistriktene avviker fra disse føringene.

I en fersk rapport om praktiseringen i politidistriktene Oslo og Øst, er de overordnede konklusjonene oppløftende etter en gjennomgang av 284 saker.

Det fremheves at tvangsmiddelbruken «fremstod som relevant», at det ikke er tegn til «overdreven bruk av tvangsmidler», og at det ikke er «holdepunkter for at politiet oppsøker «de kjente rusavhengige» med det formål å straffeforfølge bruk eller besittelse av narkotika».

«Tør ikke ransake»

I Statsadvokatens gjennomgang av rutiner, og intervjuer med både polititjenestemenn og påtalejurister, tegnes det også et annet bilde.

«Det er nå stor usikkerhet i begge politidistrikter (Øst og Oslo) både hos polititjenestepersonell og hos påtalejuristene med hensyn til hvem som har kompetanse til å beslutte ransaking og også på hvilke vilkår», skrives det i rapporten.

Begge politidistriktene oppfatter brevet fra Riksadvokaten «som en innskj

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Reinpolitiet har fått et splitter nytt kjøretøy til vanns.
Politiforum 06.12.2021
Jeg tenkte på overbetjentens ord, og var rimelig sikker på at det kun var jeg som hadde sunn fornuft der inne.
Politiforum 05.12.2021
Justisminister Emilie Enger Mehls mål er å løse og fylle rollen med verdighet og respekt. - Jeg ønsker å være en justisminister som både lytter til folk og gjør gode avveininger, sier hun.
Politiforum 04.12.2021
Kaare Songstad, Johan Brekke og Nils Kristian Moe fikk forlenget åremålene sine i statsråd i dag.
Politiforum 03.12.2021
Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund, forteller at flere politidistrikt venter på å få sin andel av de 400 faste koronastillingene, selv om POD sier at midlene allerede er fordelt.
Politiforum 02.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt