AddToAny

Ny bachelorgrad kan gjøre det enklere for deg med fagbrev å ta høyere utdanning

Den nye bacheloren vil ha fagbrev og praksis som opptakskriterier. Men dette gjennombruddet vil antagelig ikke gjøre det enklere for helsefagarbeidere å bli sykepleiere, tror fagleder i helse og sosial Fagforbundet.
For litt over et år siden skrev Fagbladet om bachelorgraden som krever at du har yrkesfag - nemlig bachelor i byggeplassledelse. Nå er bachelorgraden godkjent av NOKUT og planen er oppstart i oktober.

- Det er spennende. Vi har allerede sett stor pågang og interesse fra folk som er interessert i å ta bachelorgraden, så vi regner med å fylle opp klassen og vel så det, sier lektor Trond Bjørge, daglig leder for Høyere yrkesfaglig utdanning (HYU), som eies av den offentlige Fagskolen innlandet.

Fagskoler har foreløpig ikke lov til å tilby bachelor. Derfor har eierne av seks fagskoler, inkludert Fagskolen Innlandet, tatt den yrkesfaglige utdanningen ett skritt lenger ved å opprette selskapet HYU (Høyere yrkesfaglig utdanning) for å kunne tilby en bachelorgrad.

Den nye bacheloren skiller seg ut fordi den på sikt vil ha fagbrev og praksis som opptakskriterier. For å få bruke fagbrev som opptakskriterium må det søkes til Kunnskapsdepartementet, og det kan gjøres først i april 2020.

- Vi kan søke om å få godkjent fagbrev som kriterium først når studiet er akkreditert. Derfor tar dette tid, forklarer Bjørge.

{f1}

- Vil styrke rekrutteringen

Lektor Bjørge mener den nye bachelorgraden vil ha stor betydning.

- Den praksisen studenten har med seg etter å ha tatt fagbrev, vil kunne styrke studiet. Erfaringspraksisen gir også viktig input til den forskningen vi skal drive med ved høgskolen, sier han og legger til:

- For å sikre at bachelorgraden er praksisnær, forutsetter det at de som underviser, har praksis i bunn som er såpass oppdatert at de henger med på hva som skjer i markedet.

Bjørge tror bachelorgraden vil styrke rekrutteringen til yrkesfag fordi flere ser at det å velge yrkesfag ikke nødvendigvis stopper med fagbrevet, men a

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

En ny rapport viser at firmaer som står på myndighetenes svarteliste over mulige kriminelle aktører har vunnet anbud for nesten 40 millioner kroner. I går kom en rapport som analyserer arbeidslivskriminaliteten i Norge.
Fagbladet 23.01.2020
Da kvinnens tillitsvalgte ville avklare om hun hadde krav på fast stilling, svarte kommunen med å avslutte arbeidsforholdet. Nå har tingretten gitt henne fast jobb.
Fagbladet 23.01.2020
Med Frp ute av Samferdselsdepartementet, ivrer de tidligere regjeringspartnerne for å utrede veiprising. Fremskrittspartiet bandt sine regjeringspartnere til masta og hindret et flertall for å utrede veiprising på Stortinget.
Fagbladet 23.01.2020
En gjennomgang av Navs praktisering av EØS-regelverket viser at det ikke er noen øvrige systematiske feil i Navs praksis. Det er Arbeids- og velferdsdirektoratet som har vurdert Navs praktisering av regelverket.
Fagbladet 23.01.2020
KLP krever sammen med over 60 andre investorer milliarderstatning fra Danske Bank på grunn av hvitvaskingssaken. Det bekrefter den norske fondsforvalteren overfor Dagens Næringsliv.
Fagbladet 22.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt