AddToAny

NTNU: Rapport avdekker store konflikter og uforsvarlig arbeidsmiljø

- Vi kan ikke la ansatte stå i dette lengre, sier organisasjonsdirektør Ida Munkeby til Universitetsavisa.
Institutt for historiske studier ved NTNU preges av alvorlige konflikter mellom ansatte. De har blant annet resultert i at professor Kristian Steinnes har blitt tvangsflyttet til et annet institutt. I oktober i fjor gikk instituttleder Tor Einar Fagerland på dagen.

De siste fire månedene har en kartleggingsgruppe undersøkt situasjonen. Torsdag morgen ble funnene presentert for de ansatte, skriver Universitetsavisa.

Organisasjonsdirektør Ida Munkeby sier til avisen at kartleggingsgruppen har konstatert at det er et uforsvarlig arbeidsmiljø for mange ansatte og et veldig høyt konfliktnivå. Ansatte har stått i problemene over flere år, men det spisset seg høsten 2018.

- Årsakene bak konfliktene er veldig sammensatt. Det er snakk om faglig, organisatorisk og kulturell uenighet, for å nevne noen eksempler. Hele saken er kompleks. Det er to hovedgrupper av ansatte som står på hver sin side i konflikten, sier Munkeby til Universitetsavisa.

Legge ned hele instituttet?

Neste uke leverer kartleggingsgruppen en ny rapport som foreslår eventuelle organisatoriske grep som følge av det de har avdekket.

- Vi kan ikke la ansatte stå i dette lengre, sier Munkeby.

På spørsmål om hva som menes med organisatoriske endringer, sier hun:

- Det kan være alt fra å legge ned instituttet til å flytte ut studieprogram og kanskje også andre alternativer.

Røff omgangstone og baksnakking

Ifølge et sammendrag av rapporten som ble presentert torsdag, beskriver ansatte en kultur som over lang tid har vært preget av uformelle maktstrukturer, alliansebygging, røff omgangstone, og en tendens til baksnakking som bakgrunn for konflikten. Det skal også ha forekommet tilfeller av kjønnsbasert trakassering, skriver Universitetsavisa. Konflikten skal ha ført til mange sykemeldinger og helseproblemer hos de ansatte de siste årene.

Dannet seg to grupperinger

I 2013 fikk instituttet ansatt leder. Ifølge sammendraget opplevde flere at dette ga en mer autoritær ledelse. Økonomien var dårlig, og det var behov harde prioriteringer. Ansatte opplevde at de ikke fikk medbestemmelse, og at det var dårlig ytringskultur. Det dannet seg to grupperinger. Den ene var svært kritisk til ledelsen. Den andre mente at den første gruppen fremmet sine synspunkter gjennom en «problematisk atferd som ikke hører inn under den akademiske ytringsfriheten», skriver Universitetsavisa.

Konflikten fikk en ny omdreining da professor Kristian Steinnes ble tvangsflyttet. En gruppe ansatte sendte da brev til dekan, rektor og universitetsdirektør med beskyldninger om «illegitim maktbruk».

Image-text:

- Det er snakk om faglig, organisatorisk og kulturell uenighet, for å nevne noen eksempler, sier organisasjonsdirektør Ida Munkeby ved NTNU. Foto: NTNU

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Ansatte ved Politihøgskolen mener styret må trekke seg dersom regjeringen gjennomfører studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.
Forskerforum 15.11.2019
For å utdanne maktbevisste studenter trengs mer enn en vag bruk av «kritikk» som honnørord, skriver kronikkforfatterne.
Forskerforum 15.11.2019
Det er ikke sikkert samfunnet er bedre tjent med å importere eliteforskere fra utlandet i stedet for å holde liv i en skare med middelmådige norske forskere, skriver James Godbolt.
Forskerforum 14.11.2019
To universiteter ga etterlengtet løft. Men ved UiO er Forskerforbundet skuffet over arbeidsgiver.
Forskerforum 14.11.2019
Jørgen Randers har forsket på klima og økonomi i 40 år. Nå er han lei av å bruke innestemme.
Forskerforum 12.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt