AddToAny

NRK ble ikke felt av PFU for skjult kamera-dokumentar

NRK ble ikke felt av PFU for skjult kamera-dokumentar
Klaget inn av Norges Bondelag. NRK har ikke brutt god presseskikk etter en samlet vurdering, avgjorde Pressens Faglige Utvalg (PFU) i dag. En samlet vurdering er en mild form for kritikk, men ikke et brudd.
Rikskringkasteren var klaget inn av Norges Bondelag for dokumentaren «Svineindustriens hemmeligheter», som ble sendt i fjor sommer.

Dokumentaren er laget av produksjonsselskapet Piraya Film for NRK. En stor del av opptakene er tatt med skjult kamera av personer som jobbet for grisebøndene. Bondelaget reagerte på at dokumentaren er laget av aktivister, og at regissøren også bakgrunn som dyrnevernaktivist.

PFU påpekte at NRK kunne formidlet tydeligere hvilken bakgrunn regissøren har. Derfor ble konklusjonen en «frifinnelse» etter en samlet vurdering.

- Vanskelig sak

Gunnar Kagge, som representerer journalistene i PFU, påpekte at slik han så det, var det en del problematiske måter med hvordan programmet ble presentert for seerne på. Blant annet mente han at det burde ha kommet tydeligere fram at regissøren har en bakgrunn som aktivist, og blant annet var sentral i en dokumentar om pelsdyrnæringen - hvor det ikke var noen tvil om at vedkommende var en aktivist. Denne dokumentaren ble vist av NRK i 2014.

- Det skal ikke være noe yrkesforbud, da er det mange journalister som hadde falt ut av yrket. Men tenker at det burde være en opplysningsplikt, sa Kagge.

Han sa videre at det hadde vært mye rensligere hvis Piraya eller NRK hadde opplyst at denne filmen er fra et aktivist miljø, og dette er et tema som skal vi debattere etterpå.

Det siste henviste til at NRK etter at dokumentaren var vist, sendte en studiodebatt hvor også Bondelaget deltok.

Klaget på fire punkter

I den omfattende klagen fra Norges Bondelag var det bakgrunnen til dokumentarskaperne som var hovedkritikken. Bondelaget mente NRK hadde begått et presseetisk overtramp fordi dokumentaren - slik de så det - var laget av nettopp dyrevernsaktivister, noe NRK burde gjort seerne oppmerksomme på.

Bondelaget skriver i sin klage:

«Lovbrudd som framkommer i programmet, er like alvorlige uavhengige om det er en aktivist eller ikke som har filmet med skjult kamera. Det i seg selv er likevel ikke et argument for ikke å overholde V[V]P og opplyse om relevante forhold av betydning for de vurderingene publikum gjør seg når de ser programmet og i etterkant. En annen konsekvens er at dette også bidrar til å utviske skille mellom kommentarer og fakta».

Bondelaget mente NRK hadde brutt punkt 2.3 i Vær varsom-plakaten (VVP) om åpenhet om bakenforliggende forhold. De mente også NRK hadde brutt disse punktene:

3.2 - om kildekritikk og kontroll av opplysninger

4.2 - om å skille fakta fra kommentar

4.4 - om dekning for titler, ingresser etc.

«Velkjent fortellerteknikk»

NRK avviste at det er begått presseetiske overtramp i sitt tilsvar til PFU:

«Vi kjenner oss ellers ikke igjen i beskrivelsen klager gir av filmen. I filmen kommer det tydelig frem hva som er fokuset, og hvilken motivasjon regissøren har for å lage filmen.»

Og videre:

«At han lenge har vært opptatt av dyrevelferd. Et subjektivt fortellerståsted er en velkjent fortellerteknikk som gir seerne mulighet til å forstå budskapet bedre, og gir dem mulighet til å gjøre seg opp sin egen mening.»

Ikke dokumentert feil

PFU skriver i sin uttalelse at dokumentaren er publisert som del av en Brennpunkt-sending, som ogsaÌ inkluderer en studiodebatt og et intervju. Slik PFU ser det, kan filmen derfor ikke vurderes isolert, men maÌ ses paÌ i den konteksten den ble publisert i.

Videres skriver PFU at utvalget merker seg at ulike kilder, deriblant lederen for Norsk Bondelag, deltok og kom godt til orde i studiodebatten, hvor Bondelaget også fikk kommentere forholdene vist i filmen og svare paÌ vegne av bransjen i flere av de paÌklagede nyhetspubliseringene.

Slik PFU ser det, har NRK tilstrebet den nødvendige kildebredde og -balanse i dekningen av saken.

PFU kan heller ikke se at det er dokumentert feil i det publiserte, eller at NRK har gaÌtt lenger enn det er dekning for. Utvalget presiserer også det er ikke et presseetisk krav aÌ vise opptak fra alle gaÌrdene som ble filmet i skjul, selv om det konkluderes med at det ble funnet avvik alle steder. Bondelaget reagerte i sin klage på at dette ikke ble gjort.

«Det er vanlig at mediene gjør et utvalg. I dette tilfellet handlet det i tillegg om skjulte opptak, som kun skal brukes i unntakstilfeller, jf. VVP 3.10. PFU mener derfor det var forsvarlig av NRK ikke aÌ vise flere klipp enn det som var nødvendig for aÌ underbygge omtalte funn», skriver PFU.

Må regnes som journalist

PFU mener at regissøren maÌ regnes som journalist, og utvalget merker seg at NRK bekrefter at han har en fortid som dyrevernsaktivist. Dette blir aldri opplyst i filmen.

I starten av dokumentaren blir det imidlertid klargjort at han ogsaÌ er en person som i mange aÌr har vært opptatt av hvordan dyr behandles. Slik utvalget ser det, faÌr publikum derigjennom informasjon om at hans staÌsted heller ikke er helt uhildet.

Utvalget mener likevel at NRK kunne formidlet tydeligere hvilken bakgrunn regissøren har. PFU understreker at aÌpenhet om forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av innholdet, er sentrale aÌ opplyse om for aÌ verne om journalistikkens troverdighet.

Image-text:

NRK-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» ble behandlet av PFU onsdag.

Skjermdump: NRK TV

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt