BUSKAP
16.09.2019
Stølsdrifta her ved foten av Hallingskarvet i Hol kommune 950 meter over havet går tilbake til 1600-tallet. Beitene gir den unike «Gurostølsmaken» på NRF-melka, og resultatet blir håndverksprodukter med kvalitet og særpreg.
Navnet Gurostølen skal komme av at den første budeia hette Guro. Stølen måtte flyttes på femtitallet som følge av oppdemming. Besteforeldrene til Kjetil Larsgard leide en annen støl i 50 år, men etter at Marianne Hoksrud kom inn i bildet bestemte de seg for å etablere ny støl bare noen hundre meter fra der den opprinnelige stølen lå. I 1997 var første sesong på ny støl og oppstart med ysting og salg av rømme og ost på Gurostølen.
Halve besetningen på Gurostølen
Kjetil forklarer at de i år har med 14 melkekyr på Gurostøen fra rundt 1. juli og til månedsskiftet august/ september. De andre melkekyrne er fordelt på Oddestølen ved Turisthytta i Iungsdalen og på Fagerdalen støl. Ungdyr og kalver er på andre beiter slik at det er tomt for dyr i fjøset på gården i Hovet. Kjetil drar litt til og fra for å ta seg av grasslåttene, mens Marianne er seterbudeie. Beitene på stølen gir gjenvekst første halvdel av juli, men deretter blir det mindre gras og mot slutten må det tilleggsfôres med litt rundballefôr.
Siden kyrne kalver fra oktober til februar, er de over topplaktasjonen når de kommer på setra.
I seterfjøset er det nå butikk, ysterom og melkegrav. De siste årene har all melka produsert på setra blit
Gå til medietHalve besetningen på Gurostølen
Kjetil forklarer at de i år har med 14 melkekyr på Gurostøen fra rundt 1. juli og til månedsskiftet august/ september. De andre melkekyrne er fordelt på Oddestølen ved Turisthytta i Iungsdalen og på Fagerdalen støl. Ungdyr og kalver er på andre beiter slik at det er tomt for dyr i fjøset på gården i Hovet. Kjetil drar litt til og fra for å ta seg av grasslåttene, mens Marianne er seterbudeie. Beitene på stølen gir gjenvekst første halvdel av juli, men deretter blir det mindre gras og mot slutten må det tilleggsfôres med litt rundballefôr.
Siden kyrne kalver fra oktober til februar, er de over topplaktasjonen når de kommer på setra.
I seterfjøset er det nå butikk, ysterom og melkegrav. De siste årene har all melka produsert på setra blit