AddToAny

Norwegian permitterer ytterligere 1.600 ansatte: - Helt krise, ikke bare for Norwegian, sier tillitsvalgt

Norwegian permitterer ytterligere 1.600 ansatte: - Helt krise, ikke bare for Norwegian, sier tillitsvalgt
Det blir bare 600 ansatte igjen på jobb for Norwegian etter at regjeringen avslo å gi finansiell støtte. - Nå blir det massepermitteringer igjen, fastslår tillitsvalgt Amir Mayani.
Konsekvensene av de omfattende reiserestriksjonene myndighetene har innført, er svært store, skriver Norwegian i en pressemelding mandag kveld.

Det er helt avgjørende for Norwegian å holde kostnadene på et minimum, samtidig som selskapet jobber med løsninger for å komme gjennom krisen og overleve, ifølge selskapet.

- Etter dagens nedslående beskjed fra den norske regjeringen har vi ikke noe annet valg enn å permittere ytterligere 1.600 medarbeidere i Norwegian og parkere 15 av de 21 flyene vi har hatt i lufta den siste tiden. Dette er en trist dag for alle i Norwegian. Jeg beklager på det sterkeste overfor medarbeidere som nå blir berørt, men vi ser ingen annen utvei, sier konsernsjef Jacob Schram.

Seks fly i drift

Han forteller at Norwegian hadde over 10.000 medarbeidere før koronakrisen, men at de neste månedene vil kun om lag 600 medarbeidere være i arbeid.

- Målet er å holde seks fly i drift på innenriksruter i Norge, og jeg legger til grunn at også Norwegian får vår del av den støtten til enkeltruter som Samferdselsdepartementet har varslet, sier Schram.

- Helt krise

Regjeringen kunngjorde mandag at den utvider og forsterker tiltakene til luftfarten, men for Schram og Norwegian kom sjokkbeskjeden om at flyselskapet ikke får ekstra støtte.

Og det er ikke bare Norwegian selv som lider. Amir Mayani, leder i HKs FLR (Fagforening for Luftfart og reiseliv) sier mange av hans medlemmer nå er ventet permittert. Igjen.

- Det er helt, helt, helt krise. Nå blir det jo massepermitteringer igjen, også for bakkeselskapene som har Norwegian som kunde, forteller Mayani til HK-Nytt.

Nav og bekymringer

Regjeringen anser det som for risikabelt å putte inn milliarder av kroner av gjeldstyngede Norwegian, og mener det er feil bruk av skattebetalernes penger.

Den argumentasjonen kjøper ikke Mayani.

- Nå må de heller bruke pengene på dagpenger til mennesker som heller enn å jobbe må sitte hjemme under psykisk press og økonomisk utrygghet. Det hadde vel vært bedre å holde dem i arbeid ved å gi penger til flyselskapene?

- Det er vel en del penger i forskjell, dagpenger kontra milliarder i støtte?

- Forskjellene blir ikke nødvendigvis så store om man ser det over tid. Flere tusen ansattes dagpenger blir kostbart over ett år. Vår bransje trenger mer støtte, svarer Mayani.

LO: Savner en plan

Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, spør nå hva regjeringen vil med norsk luftfart.

- Regjeringen sa nei til å bli med i en emisjon i SAS, i motsetning til nabolandene Sverige og Danmark som garanterte for emisjonen og dermed øker sine eierandeler i flyselskapet. Norge har som kjent solgt seg ut av SAS, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Formålet med en slik emisjon vil være å skaffe mer kapital til selskapet.

Nå har regjeringen også sagt nei til å bidra med egenkapital i Norwegian.

- Mer gjeld er ikke det luftfarten trenger nå. Det regjeringen gjør er ikke nok, og det virker heller ikke som om den har en plan for luftfarten framover, sier Følsvik til FriFagbevegelse.

Image-text:

HELT KRISE: - Nå blir det massepermitteringer igjen, også for bakkeselskapene som har Norwegian som kunde, sier Amir Mayani, leder i HKs Forening for luftfart og reiseliv.

Erlend Angelo

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

80 prosent av HK-medlemmene som deltok i uravstemningen om lønnsoppgjøret med Virke i varehandelen har stemt ja til resultatet.
HK-Nytt 20.05.2022
I konkurranse med over 5.000 nominerte var det til slutt HK-medlemmet Anne Grete Hongseth som stakk av med seieren. - Dette forventet jeg ikke i det hele tatt, sier hun.
HK-Nytt 19.05.2022
Støtten til tankesmia Manifest kan skape strid på LO-kongressen. Sekretariatet i LO vil halvere den årlige støtten på 500.000 kroner, mens HK ønsker å oppjustere beløpet til 1,5 millioner kroner.
HK-Nytt 19.05.2022
Virksomheter over hele landet sliter med å rekruttere folk. Det er ikke nok sykepleiere, snekkere, kokker og IT-programmerere å få tak i.
HK-Nytt 18.05.2022
Bonus er kommet for å bli i norsk arbeidsliv, men det fins fortsatt ingen perfekt bonusordning, sier forsker Iver Bragelien.
HK-Nytt 16.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt