AddToAny

Norske ungdommer på «sykehussafari» i Afrika

Norske ungdommer på «sykehussafari» i Afrika
Det danske firmaet Try Medics tilbyr ufaglært norsk ungdom å oppleve sykehus i Uganda og Zanzibar fra innsiden for «å finne ut om legeyrket er noe for dem.» Ungdommene forteller om svært sterke opplevelser og møter med sårbare pasienter.
Norsk Legeforening og Jordmorforeningen advarer ungdommene mot å dra.

Try Medics' forretningskonsept er å sende ungdom, blant annet fra Norge, til afrikanske sykehus. Firmaet stiller ingen krav til utdannelse eller språkkompetanse og mange av de som reiser ned har ingen erfaring fra helsesektoren. Reisene tilbys også for studenter som er under helsefaglig utdannelse.

I løpet av fire til åtte uker får ungdommene være til stede på operasjoner, fødsler og medisinske undersøkelser. Ifølge firmaet er et av målene med oppholdet å «finne ut om legeyrket er noe for dem».

Deltagerne får være med rundt på alle sykehusets avdelinger, unntatt akuttmottaket. I blogger på Try Medics' nettsider beskriver ungdommene opplevelsen som fantastisk, heftig og spennende - «en måte å se det virkelige Afrika på». De forteller at de fikk stå bare to meter fra legene mens de opererte, se «massevis av fødsler» og «holde og kose med nyfødte babyer» og å «kjenne på små og store mager»

Try Medics opplyser at de årlig sender 2-300 ungdommer på tur til Afrika, de aller fleste danske. Ifølge firmaet er rundt fem prosent av de som reiser norske, det betyr at 10-15 norske ungdommer deltok på opplegget i 2019.

Try Medics eies ifølge danske offentlige registre hovedsakelig av firmaets direktør og stifter Oliver Andersen. Fra 2017 til 2019 har firmaet hatt et resultat etter skatt på drøyt 4,3 millioner danske kroner og det er i tillegg til noe lønn tatt ut utbytte på om lag 4,3 millioner kroner. Forretningsdatabasen

Proff betegner lønnsomheten til firmaet som «meget god»

Vitne til sterke scener

Bistandsaktuelt har snakket med flere norske deltagere, ingen av dem hadde noen form for medisinsk bakgrunn da de deltok. De (som vi har valgt å ikke navngi) er i all hovedsak positive til Try Medics og opplegget de var med på, men forteller også om møter med pasienter i svært sårbare og intime situasjoner.

Ungdommene forteller blant annet om sterke scener hvor pasienter har lidd store smerter fordi de ikke har råd til å betale for smertelindring og dødsfall etter sykdommer som lett kan kureres her hjemme.

Noen forteller også at de har blitt tilbudt å delta i medisinsk behandling av pasienter, som å sette sprøyter eller undersøke gravide kvinner. En tidligere deltager f

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Fremskrittspartiets forslag til en ny bistandspolitikk skal «hjelpe de mange, fremfor de få». Partiet varsler store kutt. Men er for ettergivelse av gjeld. Bistand kobles til retur av flyktninger.
Bistandsaktuelt 27.10.2020
Mens brannfolkene kjempet mot de ville flammene på Mount Kilimanjaro, sto røykskyen opp mot himmelen som et bilde på ødeleggelsene på Afrikas høyeste fjell og økosystemene som omgir det.
Bistandsaktuelt 27.10.2020
UTSYN: De fleste av oss forbinder nok begrepet bærekraft med klima og miljø. Alle vil ha et grønt skifte, men vil et slikt skifte være nok til å skape en bærekraftig fremtid? spør Amar Bokhari.
Bistandsaktuelt 27.10.2020
Valgkommisjonen har tuklet med velgerregisteret. Det mener opposisjonsledere som frykter omfattende juks under onsdagens valg i Tanzania. Ni demonstranter er drept av sikkerhetstyrker i byen Pemba, hevder opposisjonen.
Bistandsaktuelt 27.10.2020
En fersk evaluering fremhever at rykter og misforståelser om det norske Somalia-engasjementet har bidratt til at Norge ikke alltid ses som en nøytral partner.
Bistandsaktuelt 27.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt