AddToAny

Norske MS-pasienter fortviler. Hvorfor får de ikke stamcellebehandling?

Den norske MS-studien som skal sammenligne stamcelleterapi med bremsemedisiner er forsinket. Imens drar hundrevis av pasienter til utlandet for å stoppe sykdommen med stamcelleterapi.
Elisabeth Grimstad fikk påvist multippel sklerose i mai 2021.

Sammen med 124 andre MS-rammede kritiserer hun den norske MS-behandlingen i en kronikk på forskning.no: - Stamcellebehandling mot MS nå!

De mener helseforetakene bør tilby stamcelletransplantasjon i stedet for såkalte «bremsemedisiner», som er standardbehandling i Norge.

Elisabeth Grimstad søkte om å delta i den norske studien, men oppfylte ikke kriteriene.

(Foto: privat)

Var for frisk

- Jeg fikk avslag fordi jeg var for frisk, sier 35-åringen til forskning.no.

Hun måtte ha ventet på å få et nytt sykdomsanfall, for eventuelt å bli inkludert.

- Men for meg var det uaktuelt å vente og risikere å få alvorlige, muligens permanente skader, sier hun.

Elisabeth valgte i stedet å betale selv for stamcelletransplantasjon i Moskva. I likhet med mange andre nordmenn.

For hennes del gikk stamcelletransplantasjonen bra, men det tok tid før kroppen bygget seg opp igjen.

- Jeg kjøpte meg tid, slik at jeg forhåpentligvis får så mange friske år som mulig der jeg kan være en god mamma, stå i jobb og være en god samboer, sier hun.

Hun skjønner at hun ikke er garantert at behandlingen virker. Men påpeker at medisinene i hvert fall ikke kan stoppe sykdommen, bare bremse.

- Studier må først slå fast at det virker bedre

Flere studier viser at mange slipper ny sykdomsaktivitet etter stamcelletransplantasjon.

Så hvorfor innføres ikke stamcelleterapi som standard MS-behandling i Norge?

Professor Lars Bø leder Nasjonal kompetansetjeneste for multippel sklerose.

- Det er riktig at mange har fått en stabil sykdomstilstand, uten tegn til ny sykdomsaktivitet. Men vi kan ikke dermed si at stamcelletransplantasjon er bedre enn de nyere og mest effektive bremsemedisinene, sier Bø til forskning.no.

Bø er også professor ved nevrologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus.

(Foto: Anne Lise Stranden)

Forsinket av pandemien

Publiserte studier til nå har bare fulgt pasienter i flere år etter stamcelleterapi, uten kontrollgruppe med pasienter som fikk bremsemedisiner i samme studie.

For å slå fast med sikkerhet at effekten av stamcelletransplantasjon er bedre og gir mindre bivirkninger enn moderne bremsemedisiner, må vi ha randomiserte studier med mange deltakere, sier Bø.

- Vi må være sikre på om dette er den beste behandlingen, sier han.

Da først kan norske MS-pasienter tilbys dette som standard behandling.

Og en slik studie er i full ga

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Lenge har kvinner levd mye lenger enn menn her i landet. Nå er menn i ferd med å ta igjen kvinnene.
forskning.no 05.07.2022
Russlands nasjonalforsamling skal utrede skroting av delelinjeavtalen med Norge. Det bør ikke tolkes om en tom trussel, mener Nupi-forsker Julie Wilhelmsen.
forskning.no 05.07.2022
Ung.forskning.no hører med en zoolog Se for deg at du har en murvegg framfor deg. Du vil klatre opp. Det er ganske vanskelig oppgave, selv med hender og føtter til å gripe og ta sats med. En slange har ingen av delene.
forskning.no 05.07.2022
Fire matematikere, inkludert en kvinne fra Ukraina, er tildelt Fields-medaljen fra Den internasjonale matematikkunionen.
forskning.no 05.07.2022
Flere av oss er på vårt første tokt med FF «Kronprins Haakon», det fire år gamle skipet som er et av verdens mest avanserte og isgående forskningsfartøy. Det er nytt og spennende. Vi arbeider nå nord og øst av Svalbard.
forskning.no 05.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt