AddToAny

Nord-styret nektet å bli filmet under styremøte, får kritikk av jussprofessor

Et medlem i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland ble nektet å filme eller ta bilder fra styremøtet ved Nord universitet. - Demokrati forutsetter åpenhet, svarer jurist.
Onsdag har Nord universitet sitt første styremøte etter at de i juni vedtok å legge ned to studiesteder på Helgeland.

- Vi var to som fikk komme inn på styremøtet og sitte der. Vi tenkte at vi kunne ta bilder og filme for å ta med tilbake til gruppen, for det var mye som ble diskutert, sier Catrine Hole til Forskerforum.

Hun er pressetalsperson for Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland, og har flere ganger stilt opp i bunad og argumentert for å beholde studiene på Nesna, men understreker at denne gangen var hun til stede for å lytte.

- Jeg har ikke på meg bunad, og dette er ikke noen demonstrasjon, sier Hole.

- Behov for åpenhet

Ifølge Hole ble hun stoppet av styreleder Vigdis Moe Skarstein som mente at filming måtte godkjennes av hvert enkelt styremedlem. Ifølge Hole fikk hun heller ikke anledning til å fotografere en powerpoint-presentasjon som ble vist.

- Her er det et behov for åpenhet, og det er første styremøte etter at vedtaket om studiestruktur ble fattet. Jeg synes det er merkelig, hvorfor vil de ikke at det skal være åpent?, spør Hole.

I juni vedtok styret ved Nord universitet å legge ned studiestedene i Nesna og Sandnessjøen. Foto: Hans Petter Sørensen/Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland

- Demokrati forutsetter åpenhet

En varslersak i dagens styremøte skal gå for lukkede dører. Ellers er den alminnelige regelen i Universitets- og høyskoleloven at styremøter skal være åpne. Lukking av møtene skal bare skje der det særlige grunner for dette, ifølge Jan Fridthjof Bernt, professor emeritus i juss ved Universitetet i Bergen.

- Universitetsstyrene er offentlige organer med medlemmer som er valgt eller oppnevnt at Staten. Det er en klar forventning om at både tilsatte og allmennheten skal kunne få innblikk i hvordan styremedlemmene forvalter sitt verv. Demokrati forutsetter åpenhet. Skjerming av informasjon om det som skjer i møtet skal man ha svært gode grunner for. Og det er ganske klart at lukking av møter fordi de som sitter i styret synes det er ubehagelig at andre ser hvordan de arbeider, ikke er legitimt.

Godtar ikke personvernargument

- Vi har hatt lange tilsvarende diskusjoner om åpne dører i folkevalgte organer i kommunene, men i dag er prinsippet om åpne dører lovfestet, og også at det er fri adgang til å formidle det som skjer i åpne møter, så lenge det ikke forstyrrer de folkevalgtes arbeid. På et åpent møte kan de som er til stede ta lyd- og bildeopptak, eller overføre fra møtet, så lenge det ikke forstyrrer selve møteavviklingen, sier han til Forskerforum.

Han sier at det er ingen regler som sier at det er nødvendig å be om tillatelse for å ta bilder eller filme.

- Personvernhensyn vil normalt ikke være relevant her. Slikt snakker vi vanligvis bare om for de som er gjenstand for saken, om ikke å utlevere personlige forhold om enkeltpersoner som ikke sitter i styret. For de som møter i styret, er ikke personvernargumentet noe holdbart argument mot opptak og formidling av det som foregår. Sitter du i et offentlig organ er det av offentliginteresse hvordan du utfører ditt verv, sier Bernt.

Ønsket avtale på forhånd

Kommunikasjonssjef Andreas Førde svarer følgende i en e-post til Forskerforum:

«På styremøtet ble det gjort oppmerksom på at en person i salen, uten å ha legitimert seg som presse, filmet styremøtet med sin mobiltelefon. Det var ikke gjort noen avtale om dette på forhånd. Det ble uttrykt fra styret at løpende filming under styremøtet må avtales på forhånd, slik at det ikke blir forstyrrende for styrets arbeid. Styret gav derimot vedkommende tillatelse til å gå rundt og ta bilder i fem minutter rett etter en pause».

Image-text:

- Jeg har ikke på meg bunad, og dette er ikke noen demonstrasjon, sier Catrine Hole til Forskerforum. Arkivfoto: Hans Petter Sørensen/Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

NTNU har mottatt 20 varsler fra ansatte ved Institutt for historiske studier i perioden 2015 til 2018.
Forskerforum 17.10.2019
Lønnsoppgjøret i år ga nye stipendiater tre lønnstrinn ekstra. Dermed ligger de over kollegaer med lengre ansettelse. Nå krever stipendiatene utjevning. I Bergen er problemet allerede løst.
Forskerforum 17.10.2019
Sju menn og tre kvinner har søkt stillingen som rektor ved NTNU.
Forskerforum 17.10.2019
Drosjereisene falt utenfor den vanlige kontrollen med reiseregninger, viser Universitetet i Oslos gjennomgang.
Forskerforum 15.10.2019
Norske museer fikk 8,7 millioner enkeltbesøk i fjor, det er nesten 170 000 færre enn året før.
Forskerforum 15.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt