AddToAny

Norce skal nedbemanne: - Mange synes dette er vanskelig å forstå

Norce skal nedbemanne: - Mange synes dette er vanskelig å forstå
Norce ble stiftet i 2017, og er en fusjon av syv selskaper. Nå skal de nedbemanne på grunn av underskudd. - Det tar tid før stordriftsfordelene kommer, sier tillitsvalgt.
Det har ligget i kortene en stund, men på et allmøte hos Norce onsdag ble det kjent at forskningsgiganten skal kutte 35-40 årsverk. Selskapet har gått med underskudd siden det ble stiftet i 2017. Tidligere i år orienterte ledelsen internt om et negativt driftsresultat på 54 millioner kroner for 2019, ifølge BT.

Norce er resultatet av en fusjon av syv selskaper. Det har rundt 1000 ansatte.

Tillitsvalgt for Forskeforbundet Gisle Andersen sier at mange ansatte har vanskelig for å forstå at det må nedbemannes.

Tillitsvalgt for Forskerforbundet Gisle Andersen. Foto: Norce

- Jeg tror mange synes dette er problematisk, og mange synes det er vanskelig å forstå. Slike prosesser er alltid krevende, også hvis de er helt nødvendige. Når vi også har koronasituasjonen, og en del ansatte er permitterte, blir det ekstra vanskelig. Folk sitter hjemme alene også videre, sier Andersen.

Norce har permittert ansatte på grunn av koronakrisen, men de planlagte nedbemanningene har ikke sammenheng med korona.

Andersen sier han har fått mange henvendelser fra ansatte.

- Noe er sinte, noen er lei seg. Mange er veldig frustrerte. Det har også vært vanskelig for konsernledelsen å håndtere dette på en god måte, gitt koronasituasjonen.

- Mener du det er riktig å gå til dette skrittet?

- Vi mener at utfordringen er fusjonen. I praksis har man valgt å bygge opp et helt nytt selskap fra bunnen av. Det er et ganske stort og komplekst selskap som det er krevende å få til å fungere bra. Det krever at man investerer i selskapet, begynner han.

- Nedbemanning var ikke et mål i seg selv

Andersen viser til at styreleder Hans Olav Lindal har uttalt at hele forutsetningen for å slå sammen de tidligere instituttene at det skulle føre til kostnadsbesparelser på bemanningssiden.

- Jeg mener at forutsetningen var å bygge et sterkere forskningsselskap som kan levere enda bedre på samfunnsoppdraget. Nedbemanning var ikke et mål i seg selv. Når man har så mange enheter og bred kompetanse, kan man se for seg at man kan få noen stordriftsfordeler. Det er både en fordel og utfordring at vi er tilstede i hele Norge og har 11 kontorer. Du trenger å ha noen der folk jobber. Så det er et spørsmål om hvor stor den effektivitetsgevinsten egentlig er.

Han fortsetter:

- Vi har et problem fordi vi går med underskudd. Skyldes det at vi har altfor lave inntekter eller at vi har for høye utgifter? Hva slags utgifter er det i så fall? Fagoreningene har ment at det også er naturlig å se på nedbemanning, men at mye av underskuddet skyldes investeringer i et nytt selskap. Vi har ikke hatt gode administrative systemer og felles rutiner, og vi trenger administrativt ansatte for å bygge de opp, sier han.

- Spørsmålet er om dette er den beste måten å bygge opp et selskap på. Der har vi vært ganske tydelige. Vi har vært kritiske til medisinene man bruker og styrken på nedbemanningen.

- Hva er deres forslag til medisin, da?

- Vi har anmodet om at man må gjøre tiltak i dag som gjør at vi er et mye sterkere selskap om tre år. Kanskje det er rimelig å forvente et underskudd i noen år etter en sånn fusjon. Om det er akseptabelt kommer an på årsakene til underskuddet. Vi mener det ikke er fordi lønnskostnadene har økt, i hvert fall ikke de som blir sagt opp nå. Utfordringen med å etablere et så stort selskap er at det kommer økte kostander fra dag én. Men det tar tid før stordriftsfordelene kommer.

Image-text:

Hovedkontoret til Norce i Bergen. Foto: Google

Extra-info:

Fakta FAKTA OM NORCE

Norce ble stiftet i 2017, og er en fusjon av syv selskaper med mål om å bli et sentrum for forskning, innovasjon og verdiskaping.

Universitetet i Bergen er største eier med 51 prosent av aksjene, sammen med universitetene i Stavanger, Agder og Tromsø.

Det er 1000 ansatte i Norce, ifølge selskapets egne nettsider. Ved utgangen av 2018 hadde selskapet 298 forskere med doktorgrad. Universitetet i Bergen er største eier, og hovedkontoret ligger her.

Norce har virksomhet i Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø, Haugesund, Kristiansand, Grimstad, Bodø, Bardu, Alta og Svalbard.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Det vi har lært av koronakrisen, kan vi bruke i møtet med klimakrisen, mener rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.
Forskerforum 05.07.2020
Midnattssola og sommerlyset i Nord-Norge gir ro i sjela og nesten overnaturlige opplevelser, sier Forskerforbundets nestleder Kristin Dæhli.
Forskerforum 03.07.2020
Museumsdirektør Håkon Glørstad hører alt for ofte at folk beskjemmet innrømmer at de har bodd et sted i årevis, men aldri besøkt de lokale attraksjonene.
Forskerforum 03.07.2020
- Jeg har sett hvor viktig det er at demokratiet fungerer godt i en krise, sier utdanningspolitiker på Stortinget Nina Sandberg (Ap).
Forskerforum 03.07.2020
Hva ville Forskningsrådsdirektør John-Arne Røttingen gjort om han var forskningsminister? Listen er lang, men planen er enkel.
Forskerforum 03.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt