AddToAny

Norce: 20 ansatte sagt opp

Norce: 20 ansatte sagt opp
Ytterligere 30 blir omplassert og kan måtte gå ned i lønn.
To tredeler av de som nå må slutte i forskningsinstituttet Norce jobber i administrasjonen. En tredel, altså rundt sju personer er forskere, forteller Forskerforbundets tillitsvalgt, Alte Blomgren.

- At de er så få, gjør at det oppleves ekstra vanskelig for de forskerne som må gå. Det er ikke de yngste som må gå, men de eldste. Er du 53 år og har vært her i 30 år, så er det vanskeligere å forklare at du er blant de utvalgte, enn om du 26 år og har jobbet her i et halvår, sier Blomgren.

Høy snittalder

Snittalderen på de som nå er sagt opp er 43 år, og Blomgren forteller at de jevnt over har lang ansiennitet. Derfor kan det nå tenkes at noen av dem vil prøve oppsigelsen i rettsvesenet, men det må de i så fall avgjøre sammen med advokatene i sin fagforening.

- Vi opplever at de har fraveket ansiennitetsprinsippet. Vi har kjempet mot, men nå er det gjort. Det er reell sannsynlighet for at det blir en rettslig tvist, sier Blomgren.

20 har fått brev om oppsigelse, i tillegg er det et par saker som ennå er under avklaring. Opprinnelig var det skissert at rundt 35 kunne bli sagt opp. Blomgren sier at de er glad for at ikke så mange må gå, men forteller også at flere av dem som var aktuelle, har funnet seg andre jobber og sluttet frivillig i løpet av prosessen. 30 personer har også fått endringsoppsigelser. Ifølge Blomgren er det både ansatte som er fornøyde med nye stillinger, og andre som har fått mindre ansvar og lavere lønn, og som er mindre fornøyde.

Ny omorganisering

Siden Norce ble opprettet ved fusjon av flere forskningsinstitutter, har det vært flere konflikter om lønns- og arbeidsvilkår. Minst 60 forskere, som kom fra Uni Research i Bergen mistet ytelsesbasert pensjon da de ble fusjonert. Derfor sendte fagforeningene et felles brev til styret da det ble kjent at Norce-sjef Elisabeth Maråk Støle hadde en tilleggsavtale som sikret henne seks ganger så høy pensjonsinnbetaling som en gjennomsnittsansatt i Norce.

Fredag ble det lagt ut melding på instituttets internsider om at fagavdelingene skal omorganiseres. Seks fagavdelinger skal bli til tre.

- Noen mener at de trenger ikke det i tillegg. De ble vedtatt av styret forrige torsdag, men ansatte ble først informert nå, når mange er på vei ut i ferie.

I dag er forskningsvirksomheten i NORCE er organisert i seks forskningsområder: energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi som ledes av hver sin konserndirektør.

I meldingen, som Forskerforum har fått tilsendt fra en ansatt i Norce, forsikres det om at forskningsgrupper og forskningsledere i hovedsak blir uendret.

Image-text:

De ansatte som blir sagt opp er fordelt over hele landet. Flere jobber ved Norce i Bergen.

Extra-info:

Fakta Forskningsselskapet NORCE Norwegian Research Centre AS (NORCE) ble stiftet i juli 2017.

I 2018 overtok NORCE eierskapet i Uni Research AS, International Research Institute of Stavanger AS (IRIS), Christian Michelsen Research AS (CMR), Agderforskning AS og Teknova AS, med tilhørende datterselskaper.

I desember 2018 overtok NORCE eierskapet i Norut Northern Research Institute AS, som ble fusjonert inn i 2019.

Ved utgangen av 2018 hadde NORCE 769 ansatte, inkludert 298 forskere med doktorgrad.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Våren 2020 ga en svak nedgang i antallet som disputerte til doktorgrad, viser ferske tall fra NIFU.
Forskerforum 26.11.2020
Universiteter frykter at studentene skal kreve studieavgiftene tilbakebetalt.
Forskerforum 26.11.2020
Mange sliter med å konsentrere seg, føler seg ensomme og har problemer med å ta avgjørelser når de jobber hjemmefra, ifølge engelsk undersøkelse.
Forskerforum 25.11.2020
Nå er det klart hvor mye forlagsgiganten Springer Nature vil kreve for at forskere skal publisere med åpen tilgang.
Forskerforum 25.11.2020
Notatbøkene til Charles Darwin har vært sporløst forsvunnet i over 20 år. Nå har Universitetet i Cambridge varslet politiet.
Forskerforum 24.11.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt