AddToAny

Noen prosjekter øker støtten og tilliten til sittende ledere, viser studie

En ny studie viser at bistandsprosjekter kan øke støtten til sittende ledere i Afrika, men finner ingen bevis for at plassering av bistandsprosjekter brukes strategisk.
Studien tar for seg bistandsprosjekter som er finansiert av henholdsvis Verdensbanken og av kinesiske myndigheter. Tora Knutsen, doktorgradsstipendiat i økonomi ved Universitetet i Oslo fant ut at Verdensbankens prosjekter i noen tilfeller kan øke støtte til den sittende nasjonale lederen. Sannsynligheten for at velgerne vil støtte den sittende lederen øker med 5.5 prosentpoeng i områder med aktive bistandsprosjekter sammenlignet med de samme områdene før prosjektene ble satt i gang, ifølge studien.

- Vi ser at disse prosjektene har en tydelig positiv effekt, altså er det flere som sier at de vil stemme på den sittende lederen etter at de har fått en Verdensbank-prosjekt enn det det var før, sier Knutsen. Det var ikke mulig å finne en tilsvarende positiv effekt av kinesisk bistand.

Nybrottsforskning

Når effektene av bistand diskuteres, kommer det ofte fram bekymringer om innvirkningen på det politiske systemet. Kritikere argumenterer for at sittende ledere kan bruke plasseringen av bistandsprosjekter strategisk, for å sanke stemmer i spesifikke områder. For eksempel indikerer Ryan Jablonski, statsviter ved London School of Economics, at politiske ledere i Kenya har brukt bistandsprosjekter for å styrke sine posisjoner i denne studien. Samtidig finnes det svært få forskningsmessige bevis på om slik strategisk plassering fungerer, altså om en leder faktisk kan øke støtten til seg selv ved å gi bistandsprosjekter til et utvalgt område.

- Ingen hadde sett på det før, det var derfor vi begynte å jobbe med

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

UTSYN: Kenyansk politikk er et paradis for konspirasjonsteorier og dessverre ender det nesten alltid med at folket taper mot eliten.
Bistandsaktuelt 28.02.2020
MENINGER: Næringsmiljøene i afrikanske land må styrkes, og økt kvalitet på fagopplæring vil gi lokale bedrifter større sjanse til å lykkes, skriver Øivind Engh.
Bistandsaktuelt 28.02.2020
Afrika sør for Sahara har registrert sitt første sykdomstilfelle av korona. Det skjedde i Nigeria. Eksperter er enige om at afrikanske land er sårbare, men undrer seg foreløpig over at det ikke allerede er registrert flere smittetilfeller.
Bistandsaktuelt 28.02.2020
Medieprosjektene som USAID støttet i Mosambik gjennom den internasjonale organisasjonen IREX skulle etter fem år bli overført til lokalt eierskap og styring. Men i det tidspunktet nærmet seg satte IREX seg mot.
Bistandsaktuelt 28.02.2020
Norge og andre givere trodde lenge at lederne i Sør-Sudan delte deres mål om fred, demokrati og fattigdomsbekjempelse. Det gjorde de ikke, viser en ny og omfattende evaluering av den norske bistanden til landet.
Bistandsaktuelt 27.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt