AddToAny

Nigerianske Ayoade Alakija skal gjøre pandemiresponsen mer rettferdig

INTERVJUET: Hun er spesialutsending til ACT-Accelerator, en spydspiss i pandemibekjempelsen. Selv måtte den nigerianske legen Ayoade Alakija tenke seg grundig om før hun tok jobben.
Da Verdens helseorganisasjon (WHO) skulle evaluere sin innsats mot covid-19 i fjor høst, kom det fram at responsen hadde utelatt viktige grupper. Den eksterne evalueringsrapporten for Access to covid-19 Tools Accelerator (Act-A), konkluderte med at inkluderingen av lav- og mellominntektsland var «utilstrekkelig». Det samme gjaldt regionale aktører, sivilsamfunnsorganisasjoner og representanter for lokalsamfunn.

I midten av desember ble Ayoade Alakija utnevnt som spesialutsending til Act-A. Hun er en av lederne for Den afrikanske unionens vaksineallianse, og omtaler seg selv som rettighetsaktivist.

- Jeg har vært kritisk til manglende rettferdighet i den globale responsen. Mange av de forskjellige aktørene, og flere av dem som er del av Act-A, har ikke prioritert rettferdighet og inkludering nok, sier Alakija.

- At jeg nå blir med i samarbeidet er for det første en erkjennelse av at de lytter. Men jeg tenkte lenge og hardt på om jeg skulle ta stillingen, sier hun.

Alakija, Gates og Piketty

Den nigerianske legen, som har lang fartstid i det globalt helsearbeidet, skal lede Act-A sammen med Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt. De to skal mobilisere for jevn fordeling av vaksiner, medisiner og testutstyr i året som kommer. I dag deltar Alakija på den årlige Norad-koferansen, der hun skal snakke om pandemien som ulikhetsdriver.

- Hun er strålende dyktig, og en viktig stemme. Det er nødvendig at flere som henne får sentrale posisjoner i det globale systemet for vaksiner og fordeling, ettersom det fortsatt er store skjevheter, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell, som skal delta i samtalen sammen med

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Kenyas forbruk av fornybare energikilder har økt voldsomt de siste årene. Nå håper landets myndigheter å nå målet om å bli 100 prosent fornybar innen 2030. - Realistisk at målet nås, sier Per Kristian Sbertoli i Norfund.
Bistandsaktuelt 16.05.2022
Hver gang Gustavo Petro, venstrekandidaten som leder foran valget i Colombia, tar et steg ut i offentligheten, er han omgitt av en vegg av nervøse livvakter.
Bistandsaktuelt 16.05.2022
Afrikas befolkning vil dobles fra én til to milliarder innen 2050. Småbønder vil ikke kunne produsere nok mat til å dekke behovet til den enorme befolkningsøkningen som nå kommer, skriver Jan Gullik Sørbø.
Bistandsaktuelt 16.05.2022
Omskjæring av jenter er forbudt i Kenya, men skjer likevel i noen folkegrupper. President Uhuru Kenyatta har satt som mål at all form for kjønnslemlesting skal være borte innen utgangen av 2022. Men veien dit er lang.
Bistandsaktuelt 16.05.2022
Hassan Sheikh Mohamud vant presidentvalget i Somalia søndag. Mohamud, som også var president fra 2012 til 2017, står overfor enorme utfordringer de neste fire årene.
Bistandsaktuelt 16.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt