AddToAny

NIFU: Kvinner og menn har like sjanser til å gjøre karrierehopp i akademia

Nåløyene er smale for dem som vil få høyere stillinger ved universiteter og høyskoler, men det er ikke kjønn som avgjør hvem som kommer seg gjennom, viser ny rapport.
- Når vi sammenligner kvinner og menn, født i samme år, som jobber i samme fagfelt og i samme type arbeidssted, i samme tidsrom, så er sannsynligheten relativt jevn for at de gjør et karrierehopp, sier forskningsleder Nicoline Frølich i Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

Torsdag presenterer hun NIFUs analyse av karrierebanene til alle som har hatt vitenskapelige stillinger ved universiteter og høyskoler mellom 2007 og 2016. NIFU har sett på de «kritiske overgangene», fra stipendiat til postdoktor eller førsteamanuensis og videre fra førsteamanuensis til professor, eller fra høyskolelektor til førstelektor og videre til dosent. Ifølge NIFU har ingen analysert dette før og de framhever det som et viktig funn:

«[S]elv om analyser av tilsettingsprosessen og søkerstatistikken viser at nåløyet er trangt, så gitt at man oppnår tilsetting i UH-sektoren, så er sannsynligheten for å gjøre karriereoverganger tilnærmet helt likt fordelt mellom kvinner og menn».

Avviser ikke kjønnslekkasje

Kvinner er i flertall som doktorgradskandidater og postdoktorer, men i mindretall i høyere stillinger. Dette fenomenet har fått flere metaforer, «saksen» som beskriver formen på grafen som viser hvordan kjønnsbalansen endrer seg, eller «leaky pipeline» for å beskrive hvordan kvinnene faller fra.

Nå har NIFU sett på dem som ikke faller fra eller stopper opp, men som klatrer i systemet. For dem er ikke kjønn en statistisk relevant faktor, viser analysen, med unntak av én av overgangene, den fra førsteamanuensis til professor.

Nicoline Frølich i NIFU.

«Analysene våre viser ingen klar kjønnsforskjell hverken i sannsynligheten for at stipendiater blir henholdsvis postdoktorer og førsteamanuenser, eller for at postdoktorer blir førsteamanuenser», skriver NIFU-forskerne i rapporten.

- De som er der, har hatt lik sannsynlighet for å klatre. Det er et viktig funn, men det betyr ikke at «leaking pipeline» ikke finnes, sier Frølich. - Vi kan heller ikke si noe om det er pull eller push som avgjør om du rykker oppover eller velger noe annet på et gitt trinn.

Det er altså andre faktorer som forklarer. For eksempel er det flere stipendiater i medisinske fag som blir postdoktor enn det er i humaniora og samfunnsfag. Stipendiater på statlige høyskoler blir sjeldnere postdoktor og oftere førsteamanuensis, og de som går rett fra doktorgrad til førsteamanuensis, har oftere vært førstelektor eller postdoktor før.

Kjønnsforskjell ved professortilsetting

Rundt to av tre professorer er menn. Og her er det en betydningsfull forskjell mellom menn og kvinner i NIFUs materiale. «Kvinnelige førsteamanuenser en lavere sannsynlighet for å bli professorer sammenlignet med menn», ifølge rapporten. Dette gjelder selv når de sammenligner kvinner og menn som ellers er like, det vil si like gamle, i samme fagområde og på samme type arbeidssted og i samme tidsrom. Det er altså fire prosentpoeng mer sannsynlig at menn blir professor enn at kvinner blir det, og sannsynligheten for at kvinner blir professor er enda lavere i realfagene. I de medisinske fagene har kvinner og menn lik sannsynlighet for å bli professor.

Forskerne skriver også at disse funnene viser at målet om kjønnsbalanse i sektoren ikke er nært forestående, selv om andelen kvinner i sektoren økende.

- Lik kjønnsbalanse, det vil ta tid, sier Frølich til Forskerforum.

Image-text:

Menn har større sannsynlighet enn kvinner til å få opprykk fra førsteamanuensis til professor, viser NIFU-rapport. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Extra-info:

Fakta Attraktive akademiske karrierer? Søkning, rekruttering og mobilitet i UH-sektoren NIFU-rapport 10:2019 Forfattere: Nicoline Frølich, Rune Borgan Reiling, Hebe Gunnes, Marte Mangset, Julia Orupabo, Marte E. S. Ulvestad, Kjersti Misje Østbakken, Lars Lyby, Even Hellan Larsen Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Vi får en kompetent statsråd som kjenner sektoren veldig godt, og som er klar til å sette i gang fra dag én. Og så er det gøy med en forsker som forskningsminister.
Forskerforum 26.02.2024
Instituttbestyreren var en trivelig kar i de gode gamle dager. En som støttet medarbeiderne når det trengtes, og fordelte det som var av midler, rettferdig og klokt. Som en trygg far i huset.
Forskerforum 26.02.2024
• er landets største og ledende fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.
Forskerforum 26.02.2024
Kor langt inn på norsk side strekk grensehandelen med Sverige seg? Butikkdata frå NorgesGruppen gjev nokre svar.
Forskerforum 26.02.2024
Forskerforbundet har over 280 store og små lokallag, og et av de mindre finner vi i administrasjonen på Stortinget. Der har Forskerforbundet manglet en egen tariffavtale. Men nå er avtalen i boks.
Forskerforum 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt