Først etter årets jordbruksoppgjør, ved justering av målprisene 1. juli, vil bondens inntekt i flere produksjoner kunne få et løft.
Landbruks- og matminister Sandra Borch har også lovet at det vil komme en ekstra bevilgning av tilskudd for å kompensere for den ekstraordinære kostnadsveksten bøndene nå står i, og den vil bli utbetalt i år.
Hvordan kostnadsveksten vil slå ut på matvareprisene er vanskelig å spå, annet enn at de mest sannsynlig vil øke. Daglig leder i Agri Analyse, Christian Anton Smedshaug, sa til NRK at han tror man i år fort kan få en gjennomsnittlig prisøkning på matvarer på 5-10 prosent. Normalen ligger på to-tre prosent.
Vil gi utslag i 2022
Petter Haas Brubak, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, er enig i at prisene kommer til å øke. Men vil ikke anslå hvor mye.
- Alle produsentene ønsker å opptre med konkurransedyktige priser i markedet, og jeg har ikke forutsetninger for å sette et tall på økte produksjonskostnader. Men med uro i globale verdikjeder, må vi være forberedt på høyere produksjonskostnader enn normalt, sier han.
Samtidig er det en tøff konkurranse i den norske mat- og drikkenæringen,