AddToAny

Netflix premiereklar med Breaking Bad-film: - Sannsynligvis går det galt, mener Aftenposten-anmelder

Også Dagbladets Inger Merete Hobbelstad er skeptisk til filmen som har premiere i dag: - I utgangspunktet tenker jeg at det ikke er en god idé.
I dag har «Breaking Bad»-filmen «El Camino» premiere på Netflix. Filmen skal sentrere rundt Jesse Pinkman, spilt av Aaron Paul, som «forsøker å legge fortiden bak seg». Skaperen av «Breaking Bad», Vince Gilligan, har skrevet og regissert filmen som vil plukke opp tråden der serien ble avsluttet.

Det er nå knyttet stor spenning til hva Netflix akter å gjøre med universet, seks år etter at siste episode, «Felina», ble sendt på AMC. Inger Merete Hobbelstad, filmanmelder og kommentator i Dagbladet, tenker at filmen i utgangspunktet ikke er en god idé.

- Det kan sikkert gjøres på en god måte så vi må avvente å se hvordan de gjør det. I utgangspunktet tenker jeg at det ikke er en god idé, sier Hobbelstad til Kampanje.

Hun mener «Breaking Bad» var en veldig gjennomført serie.

- «Breaking Bad» er en av de klassiske seriene fra det som kalles tv-seriens gullalder, som vi er inne i nå. En av de seriene som viste at tv-mediet for alvor kunne være like komplekst som spillefilmer eller enda mer komplekst. Med tv-mediet kan du legge nye lag på en karakter og det var noe «Breaking Bad» utnyttet til det fulle. Det utviklet seg til å bli et mørkt og komplekst portrett, sier Hobbelstad.

Hobbelstad mener flere serier lider av å gå på tomgang.

- Noe av det flere serier har lidd under siste årene, er at man fornyer dem hele tiden selv om man ikke har noe mer å si. Historier går på tomgang. «Breaking Bad» var hele tiden planlagt, en tragedie i fem akter. I og med at dette er en av seriene hvor man anser slutten som vellykket, så lurer man på hva mer de har å si når de nå åpner døren igjen.

- Når det er sagt så fikk jo «Breaking Bad» en annen spin off, «Better Call Saul», som jevnt over er ansett som veldig vellykket, men i utgangspunktet stiller jeg meg litt tvilrådig, nettopp fordi den første serien klarte nedslaget så bra, legger Hobbelstad til.

Saken fortsetter etter bilde.

- Ilustrerer en risiko

På spørsmål om det er risikabelt å plukke opp avsluttede serier, svarer Hobbelstad at det kommer an på hva man gjør med serien.

- Hvis noe har blitt populært så vil det alltid være noen der ute som vil ha mer. Det vil være et publikum, men det betyr ikke at det er en god idé å lage det, sier anmelderen.

Hobbelstad trekker frem Disney sine nyinnspillinger av egne klassikere som eksempel.

- Disse filmene er nesten uten unntak dårligere enn originalene. Det gjør jo at disse filmene blir stående for en ny generasjon barn og sånn sett ødelegger de sin egen klassiker. Jeg skal ikke si dette kommer til å skje med «Breaking Bad», men det illustrerer en risiko. Det kan gå utover din egen arv, og i tilfelle «Breaking Bad» er arven strålende, avslutter Hobbelstad.

- Høy fallhøyde

Filmkritiker og Aftenposten-anmelder, Kjetil Lismoen, mener man skaper en veldig høy fallhøyde ved å lage film basert på en serieklassiker.

- Jeg tror ikke jeg ville gjort det. Jeg tror jeg ville latt den serien leve sitt eget liv og ikke falt for fristelsen å lage en langfilm. En langfilm er dømt til å bli et kompromiss, sier Lismoen til Kampanje.

- Fordi man har så kort tid i langfilm?

- Ja, du må komprimere. Det som gjør serieformatet interessant og spennende er at du kan fordype deg i rollefigurene over lengre strekk. Langfilm blir noe helt annet, da går det mer på andre kvaliteter som atmosfære og framdrift, du kan ikke ta for mange avstikkere sammen med rollefigurene. La oss håpe at det er nettopp hva serieskaper Vince Gilligan har tenkt med langfilmversjonen, at vi beveger oss inn i et nytt univers, uten Walter White, men med Jesse Pinkman i en litt annen rolle.

Saken fortsetter etter bilde.

Fallgruver i overgangen mellom serie og film

Lismoen mener det er mange fallgruver i overgangen mellom serie og langfilm. Han trekker frem serien «Deadwood» som gikk fra 2004 til 2006, som i vår fikk sin egen film «Deadwood: The Movie».

- Den overlevde det, men det var noe som manglet, mer tid sammen med rollegalleriet. Jeg savnet noen av kvalitetene fra serien, selv om jeg ga langfilmen et godkjent stempel, sier anmelderen.

- Kommer du til å se «El Camino»?

- Ja, jeg gjør sannsynligvis det, men det er ikke noe jeg har veldig store forventninger til. Som jeg sa innledningsvis, sannsynligvis går det galt, men vi får nå se, avslutter Lismoen.

Image-text:

Kritikerfavoritt:

Skuespiller Aaron Paul og regissør Vince Gilligan på premieren til «El Camino: A Breaking Bad Movie». Tv-serien var en klar kritikerfavoritt, men anmelderne Kampanje har snakket med er usikre på om filmen er en god idé. Foto: NTB Scanpix.

Kan gå utover egen arv:

Inger Merete Hobbelstad mener «El Camino» kan gå utover «Breaking Bad» sin strålende arv. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.

- Du må være troløs mot originalserien

Kjetil Lismoen håper de har vært troløse i arbeidet med «El Camino»: - Prisen å betale for det kan være at fansen av serieuniverset vil hate deg.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

Telia kaller TV 2s krav for useriøst.
Kampanje 28.05.2020
Leo Toneff og Svale Fossåskaret blir nye teknologer i selskapet.
Kampanje 28.05.2020
Men usikkerheten er stor rundt årets prognose.
Kampanje 28.05.2020
- Dette blir morsomt, sier PHD-sjefen om det utvidede ansvaret.
Kampanje 28.05.2020
- Som forventet, sier konsernsjef Jacob Schram om resultatet.
Kampanje 28.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt