AddToAny

Nav stoppet pengene til fembarnsmor Rita i over ett år. Nå innrømmer Nav feil og betaler tilbake

Nav krevde 152.000 kroner av traumerammede Rita Rudiløkken og stanset arbeidsavklaringspengene fordi hun var i Spania. Se for deg at du er så psykisk syk at du ikke kan jobbe. Du forsørger fire barn. Så tar Nav fra deg inntekten din.
Det skjedde med Rita Rudiløkken.

28. oktober 2019. Nav-skandalen var et faktum. Den uføretrygdede fembarnsmoren Rita Rudiløkken satt hjemme i stua da eldstedatteren ringte henne. «Mamma, du må se på TV! Dette handler vel om deg!», sa datteren. Hun skrudde på TV-en. Der satt arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og Nav-direktør Sigrun Vågeng og fortalte at Nav urettmessig hadde krevd tilbake penger fra syke mennesker fordi de hadde tatt med seg stønader til i EU-land.

Nav krevde 152.000 kroner fra den tidligere pleieassistenten Rita Rudiløkken fordi hun tok med seg arbeidsavklaringspenger til Spania. Av samme grunn stoppet Nav også utbetalingene av arbeidsavklaringspengene hennes i halvannet år. Det betød at hun ikke fikk de 260.000 kronene hun og barna skulle levd av i denne perioden.

Nesten to uker etter pressekonferansen om Nav-skandalen fikk Rudiløkken brev fra Nav om saken. «Du kan være blant dem som er berørt av denne feilen, da du mottok arbeidsavklaringspenger som ble krevd tilbake.» Det sto ingenting om hvor lang tid de skulle bruke på å vurdere saken igjen. Du trenger ikke gjøre noe, skrev Nav i brevet som ingen hadde undertegnet.

Over to måneder gikk. Fortsatt visste ikke Rudiløkken noe om hva som skjedde med saken hennes. Nav-direktøren har forsikret at Nav prioriterte å rette opp feilene. Når Rita Rudiløkken ringte Nav eller stilte spørsmål på Navs nettside, opplevde hun det ikke slik.

- De som sitter på kontaktsenteret til Nav kan ikke engang si hvor lang tid de har til å behandle saken min på nytt. De har ikke mulighet til å finne mer informasjon der og da sånn som systemet er i dag. Det er så frustrerende, sier Rita.

Turbomamma

Rita Rudiløkken har i over ti år slitt med posttraumatisk stress-syndrom som tynger henne med angst. Før det var hun turbomamma. Hun hadde i perioder tre jobber samtidig for å forsørge barna sine. Hun jobbet som pleieassistent på sykehjem, bartender på diskotek, resepsjonist i solarium og i videobutikk. Hun betalte sin skatt. Hun sto med uteskoene på inne og lagde middag til barna og kompisene deres. På fritida var hun gruppeleder i Natteravnene. Hun ledet arbeidet med å få flere foreldre med i idretten for ungene i den lokale sportsklubben. Var med i foreldrenes arbeidsutvalg i barnehagen. Hun var lagleder for både fotballaget til den ene sønnen og innebandylaget til datteren. Sånn likte hun å ha det. Masse folk og liv.

Så endret alt seg

En natt i 2007 brøt en gjeng maskerte menn med balltre seg inn i leiligheten til Rita og ungene. Rita fikk posttraumatisk stress av hendelsen. Hun fikk tre akutt-timer hos psykiater etter overfallet. Hun var sykmeldt en periode, men trodde selv hun skulle greie å fortsette som før. Hun måtte jo det for å ta vare på alle. Hun jobbet som pleieassistent på sykehjem og tok utdanning for å bli helsefagarbeider ved siden av. Hjemme lagde hun mat, vasket opp, handlet, ryddet, vasket og støvsugde, hengte opp klær, brettet klær, fulgte i barnehage, hentet i barnehage, hjalp med lekser og stelte når de var syke. Hun gjorde alt, og det gikk rundt på et vis.

I 2008 kom rettssaken mot voldsmennene opp. Hun vitnet i retten. Minnene fra overfallet hun hadde prøvd å skyve ve

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Ansatte i Troms og Finnmark fylkeskommune har ulikt lønnsnivå. Hovedtillitsvalgt Lillian Bakken Iversen i Fagforbundet Finnmark forventer at noe blir gjort for å redusere forskjellene.
Fagbladet 14.07.2020
Fra grasrota Døve får ikke gi blod Det er diskriminerende at døve ikke får gi blod uten annen begrunnelse enn at de trenger tolk - særlig når vi vet at mange sykehus mangler blod.
Fagbladet 14.07.2020
Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund ber folk holde seg i Norge, selv om myndighetene har åpnet for at nordmenn kan reise til store deler av Europa igjen.
Fagbladet 13.07.2020
Kravene i årets lønnsoppgjør ble levert to dager før Norge stengte ned. Fire måneder senere holder fortsatt Fellesforbundet fast ved de opprinnelige kravene. Kan de gjør det etter en krise?
Fagbladet 13.07.2020
Omtrent tre av ti virksomheter innen offentlig administrasjon opplevde svekket IT-sikkerhet i forbindelse med hjemmekontor under koronakrisen, viser nye tall.
Fagbladet 13.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt