AddToAny

Nav-skandalen og kunnskapsproblemet

Når ansvaret for den praktiske gjennomføringen av EØS-reglene er skjøvet nedover i en forvaltning som ikke har god nok kompetanse, er det ikke rart at det oppstår feil.
Internrevisjonen skriver at Nav ikke hadde tilstrekkelig kunnskap om EØS. Det var uvitenhet om EU reglene, om kollisjonen mellom trygderetten og EØS reglene. Der var usikkerhet om lovanvendelsen når det gjelder gjennomføringen av EØS avtalen. Det var åpenbart feil at det i folketrygdloven står at 'det er et vilkår for mottakelse av sykepenger at en oppholder seg i Norge'. Det skulle stått 'oppholder seg i EØS området'.

La oss håpe at Nav-skandalen kan være en øyeåpner og at alle departementer kjenner sin besøkelsestid. Erik Oddvar Eriksen Professor og senterleder, UiO

Det er dokumentert kunnskapshull og kompetansesvikt i politikk og forvaltning. Samfunnsviterne og juristene vet lite om rettstilstanden i Norge etter 1994. Da ble et helt nytt rettssystem innført som gjorde Norge til defacto EU-medlem. Dette nye rettssystemet som nærmest kan regnes som en konstitusjonell revolusjon, gikk under radaren for så vel sentrale beslutningstagere som for folk flest.

Når det gjelder kunnskapshullene er det ikke bare snakk om å forstå det materielle innholdet i EØS avtalen. En trenger forståelse av det retts- og normsystemet den inngår i. EØS-rett er ikke en særegen rett, men EU rett - en refleks av EUs konstitusjonelle orden. I denne or

Les mer

Flere saker fra Khrono

Solveig Kristensen vil nå rykke opp i gradene og bli dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet etter sju år i fakultetsledelsen.
Khrono 18.02.2020
Forskerforbundet støtter Aune-utvalgets forslag om innstramming i postdoktorstillingene. Midlertidig ansatt frykter det vil føre til bruk av flere vikarer.
Khrono 18.02.2020
Det er ikke mye støtte eller forståelse å hente for Øyvind Eikrems initativ for å stoppe forfatter og dekan Frode Hellands opptreden i et vitenskapsforum ved NTNU.
Khrono 17.02.2020
Det ville vært bra for debatten som nå kommer om de som sitter ved makten i den valgte delen av norsk universitetsledelse ikke argumenterte dogmatisk og navlebeskuende for å bevare eget system, skriver Jan Petter Hansen.
Khrono 17.02.2020
Styret i Universitets- og høgskolerådet mener det ligger utenfor Nokuts oppgaver å drive med spørreundersøkelser blant folk flest.
Khrono 17.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt