AddToAny

Når det beste laget tjener på å tape

Det er ikke alltid best å vinne kampene for den som vil nå til topps.
Skal du se på fotball-EM i kveld? Da risikerer du å se en kamp der det beste laget helst vil tape, i en turnering med feil lag og med et kampoppsett som straffer favorittene.

- Feil lag

Er det virkelig feil lag som spiller når Europas beste fotballandslag skal gjøre opp om tittelen? - Ja, det tror jeg nok det er. Til en viss grad, sier Kjetil Kåre Haugen.

(Foto: Høgskolen i Molde)

Han er professor ved Høgskolen i Molde. Når han forsker på spillteori og økonomisk teori i fotballen, finner han blant annet ut hvorfor det ikke alltid er de beste som kommer til store turneringer.

- De fleste som er i EM, bør nok være der, men systemet garanterer kvalifisering for land på veldig lavt nivå, ifølge Haugen.

Nest sist

Sammen med kollega Alex Krumer har han analysert den usedvanlig kompliserte veien til årets mesterskap.

Her spiller Ungarn, som kom nest sist i kvalifiseringsgruppen sin - men som likevel holdt regjerende verdensmester Frankrike til uavgjort lørdag.

Spilte ikke for å vinne

Kjetil K. Haugen og Alex Krumer trekker frem noen eksempler på viktige kamper der seier ikke var det beste resultatet for begge lagene:

Vest-Tyskland og Østerrike spilte VM-kamp i GijÃ3n i Spania i 1982. Hvis Vest-Tyskland vant med ett eller to mål, ville begge lagene gå videre, på bekostning av Algerie. Vest-Tyskland scoret etter ti minutter, og resten av kampen gjorde ingen av lagene noe forsøk på å score mål. Kampen er kjent som «skandalen i GijÃ3n» eller «skammen i GijÃ3n», og etter den bestemte FIFA at alle kampene i den siste runden i en innledende gruppe skal spilles samtidig.

I EM i 2004 spilte Danmark og Sverige en kamp der et uavgjort resultat hvor lagene scoret minst to mål hver

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Flygeøglene var tidlig klare til å bruke vingene Tårnfalken er utrolig god til å fly. Men når falkeungene klekkes, er de neimen ikke luftens herskere! De små dun-ballene bare velter rundt i reiret med de pinglete vingene sine.
forskning.no 27.07.2021
Pasienter som går på enkelte immundempende medisiner, får lite eller ingen antistoffer av koronavaksinen - selv etter to doser. Norge forsker på en løsning.
forskning.no 27.07.2021
KRONIKK: Jeg har forsket i snart ti år på klima og transport. Det er frustrerende å være vitne til hvor lite kunnskap som blir akkumulert og tatt i bruk.
forskning.no 27.07.2021
Romsonden InSight har vært på Mars siden 2018 og lyttet til Mars-skjelv. Nå presenterer forskerne hva de har lært så langt.
forskning.no 27.07.2021
Kampen om overlevelse har gjort at de fleste dyr kan tåle livets strabaser, men visse barske organismer har tatt ett skritt videre.
forskning.no 27.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt