AddToAny

Nå tar lagerarbeidere høyskoleutdanning i sitt eget yrke

Nå tar lagerarbeidere høyskoleutdanning i sitt eget yrke
- Vi kunne jo nesten ikke si nei takk når vi ble tilbudt gratis utdanning, sier Pål Ringkilen og Hai Van Nguyen.
Sistnevnte legger spøkefullt til:

- Og så er det jo gøy å kunne si til barna at pappa er utenlandsstudent, da!

Så trenger verken han eller de andre studentene røpe at utlandet er en tretimers togtur fra Oslo til Trollhättan i Sverige.

For det er der de to lagerarbeiderne har fått tilbud om å ta 7,5 studiepoeng innen logistikk med automasjon, som studiet heter på Högskolan Väst.

Heltidsansatte med full seier i retten etter at Rema-butikk prioriterte de deltidsansatte

Skapt av og for HK

Studiet er et ektefødt barn av HK i Norge - skapt for medlemmer i HK.

Ideen kom i stand etter å ha besøkt Coops automatiserte logistikksenter, CLog på Gardermoen, der de har et eget internt utdanningsprogram. HK ønsket at flere skulle få mulighet til en lignende utdanning - og endte til slutt opp med å skape et helt eget studie i Trollhättan.

- Vi hadde kontakter der via utdanningsselskapet Addisco, og Högskolan hadde et lignende løp som ble litt for programmeringssentrert. Da ble det heller til at vi skapte et helt eget kurs, sammen med Högskolan, forteller Bjørn Mietinen, nestleder i HK.

Tre kull på planen

Årets kull er altså det første, bestående av 20 studieplasser. 36 søkte om plassene, der flere på ventelista har takket ja når neste kull starter til vårsemesteret. HK, som betaler hele utdanningen, har forpliktet seg overfor skolen til å fullføre minst tre kull.

- Vi håper og tror at vi fyller opp alle tre kullene. Vi vil jo vise politikerne at man faktisk kan videreutdanne norske arbeidere til å klare omstillingene til det nye arbeidslivet. Det er helt uholdbart å vente til de får oppsigelse på grunn av manglende kompetanse, havner på Nav og får arbeidstrening der, sier Mietinen.

Interessant - men ikke enkelt

Ringkilen og Van Nguyen, som begge har innfridd studiekravet med å ha fagbrev i logistikkfaget fra før, synes det er morsomt å være de første til å prøve det splitter nye studiet.

Selv om det å være forsøkskaniner har sin pris.

- Det var mange som fikk «ikke bestått» på første innlevering, men det gikk mest på feil henvisninger. Det er nok andre krav på høgskoler for sånne ting, så det bør de kommunisere bedre i forkant, sier duoen som til vanlig jobber i Engrospartner på Lillestrøm.

Bransje i endring

Der er det fortsatt en del manuelt arbeid, men det blir langt mer automatisert når Engrospartner nå snart flytter til et annet bygg.

- Det skjer mye i bransjen, så vi måtte nesten ta sjansen når vi fikk dette tilbudet. Da står vi både sterkere i egen bedrift og om vi eventuell må se oss etter andre jobber, sier Ringkilen.

Han har allerede investert mye fritid i utdanninga. Det viser at norske fagarbeidere er interessert i å investere i egen videreutdanning, mener Mietinen i HK.

- Norsk arbeidsliv automatiseres mer og mer. Fagbrev er bra, men ofte ikke tilpasset nok det moderne arbeidsliv. Politikerne kan ikke forvente at fagbevegelsen skal ta på seg hele ansvaret, men vi viser her hva som kan gjøres. På sikt trenger vi et kompetansefond der myndighetene stiller opp, understreker Mietinen.

En av tre HK-medlemmer frykter at jobben vil forsvinne på grunn av ny teknologi

Image-text:

FORNØYD: Bjørn Mietinen, første nestleder i HK, er glad for at utdanningen i Sverige har kommet på plass med de første studentene.

MYE TEORI: Det er mye lesing, tavleundervisning og oppgaver - men det blir også noen praktiske oppgaver til slutt. Riktignok ikke før samling nummer to. Det gleder deltakerne seg til.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Startskuddet for årets lønnsoppgjør har gått - igjen. Det endte med brudd etter bare to timer.
HK-Nytt 03.08.2020
Janne Katrin Haukåssveen har vært permittert siden 18. mars. Flere midlertidig ansatte er tilbake på jobb igjen, men hun har ikke fått tilbake vaktene sine.
HK-Nytt 30.06.2020
Øvre Romerike tingrett har kjent oppsigelsen av 19 kabinansatte ugyldig. HK-medlemmene gikk til sak mot Apollos charterselskap Novair.
HK-Nytt 30.06.2020
Det var jo ikke slik denne våren skulle bli. Ikke for dem, ikke for noen. Maja og Simon skulle jobbe litt ekstra, en rød-dag her og der, for å tjene litt mer.
HK-Nytt 29.06.2020
Færre sommerjobber og større press på unge arbeidstakere gjør at det enda viktigere å gå sommerpatrulje, mener Henrik Drivenes, leder i HK ungdomsråd.
HK-Nytt 29.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt