AddToAny

Nå skal foreldre og babyer som sliter med søvn, få hjelp

Heidi fra Slemmestad forsøkte en blanding av alle leggemetoder. Nå skal foreldre og barn få profesjonell hjelp til å sove godt og lenge.
Heidi Takle Bjørnebye fra Slemmestad fikk sitt første barn, Hedvig, for åtte måneder siden.

Legging og søvn var vanskelig.

- Hedvig var kjempeurolig om kvelden. Hun falt ikke til ro før sent om kvelden. På det verste ble klokka både 2 og 3 på natta før hun sovnet.

De hadde ingen rutiner da babyen var ny. De tre første ukene sovnet babyen der hun var, først på kroppene til foreldrene, deretter i vippestol.

- Vi satte vippestolen med den sovende babyen ved siden av oss i sofaen. Det er sikkert ikke riktig, men man gjør det som funker, sier Bjørnebye til forskning.no.

Livet med ny baby handler mye om søvn. Mange foreldre strever med å få babyen til å sovne og sove lengst mulig. Selv får de også for lite søvn.

Hjelp til slitne foreldre

Problemer med søvn i barnets første år er en av hovedgrunnene til at foreldre søker hjelp, ifølge en fagartikkel i Sykepleien. 25 prosent av alle barn mellom null og fem år har søvnvansker. Dette er problemer med innsovning, hvor lenge og godt barnet sover og vansker dagen etter.

Ifølge forfatterne av artikkelen viser den samlede forskningen at det er to ting som øker den totale mengden søvn hos spedbarn og foreldrene deres. Den ene er å redusere foreldrenes respons til barnet når det skal sovne. Den andre er å lære barnet å sovne selv.

Forskning.no har snakket med tre av dem som skrev artikkelen. Nå har de laget et nytt program som skal hjelpe foreldre og barn. Det blir lansert i mars 2023.

Turid Skjerve Leksbø er psykolog og spesialrådgiver ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse Øst og Sør (RBUP). Da hun selv ble mor og prøvde å finne ut av hva hun skulle gjøre for å få babyen til å sovne, fant hun motstridende synspunkter.

(Foto: Nina Kristiansen)

40 år med søvnforskning

- Det var kjempekrevende, og jeg følte meg i skvis. Forskningen sa én ting, men så var det andre som mente at det forskningen sa, ville skape tilknytningsvansker og problemer for barnet, sier Leksb

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Her er noen eksempler på ulike skikker når noen dør. Man sier ofte at sorg er prisen å betale for å være glad i noen. Sorg er noe alle mennesker i ...
forskning.no 28.01.2023
KRONIKK: Det er hverken overraskende eller nødvendigvis moralsk forkastelig at vi er mest opptatt i det nære i tid og rom, men vi må allikevel lære ...
forskning.no 28.01.2023
De var like selvfølgelige som jernbanen selv, tror svensk forsker.
forskning.no 28.01.2023
SPØR EN FORSKER: Ifølge en dansk studie tar kvinner oftere initiativ til skilsmisse, men det er ikke nødvendigvis fordi mannen er «sløv», forklarer ...
forskning.no 28.01.2023
Flere studier på mennesker har vist at endometriose henger sammen med endringer i tarmfloraen. Nå antyder en studie på mus at tarmbakteriene kan være ...
forskning.no 28.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt