Bondebladet
10.12.2019
Fra 2020 skal svinn i primærleddet i jordbrukssektoren måles. Landbruksdirektoratet får hovedansvaret for å fremstille statistikk. - Målet er å kartlegge svinnet best mulig, sier Harald Weie.
Grøntprodusentene blir direkte berørt, og må iverksette tiltak for å registrere svinn sammen med pakkerier og industrimottak. Produsentene skal rapportere til Statistisk sentralbyrå (SSB), mens pakkerier og industri skal rapportere til Landbruksdirektoratet (LD).
Les merFor produsenter av animalske produkter og korn har LD allerede data de kan avlede statistikk fra.
- Grøntprodusentene skal rapportere til SSB i form av et par ekstra spørsmål i eksisterende undersøkelser, opplyser Harald Weie, seksjonssjef for statistikk og analyse i LD.
- Vi prøver å løse dette så enkelt som mulig. Det er viktig å se på rapporteringen som en dugnad fordi det er i alles interesse å kartlegge svinnet. Målet er å redusere matsvinn som et ledd i arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål, og det er også et viktig tiltak for at den norske landbrukssektoren skal nå klimamålene.