AddToAny

Nå selger Norge mye fisk til Ukraina igjen

Norsk eksport til Ukraina øker. Fisken finner nye veier og IT-importen fra Ukraina bare øker i kuleregnet.
- Den beste motstanden ukrainere kan gjøre uten å være soldater er å vise at Ukraina som land klarer å levere og er en suksess, uavhengig av Russland finner på, sier daglig leder Kjartan Tveitnes i Norsk-ukrainsk handelskammer.

Mandag kom april-tallene for handelen med Ukraina. Tallene viser at norsk eksport fortsetter å øke til Ukraina, etter at fiskehandelen har tatt seg opp igjen.

Verdien av norsk import fra Ukraina var per 1. mai 197 millioner kroner i år, mot 188 millioner kroner på samme tid i år. Norsk eksport til landet øker langt mer.

Norge hadde per 1. mai eksportert varer for 748 millioner kroner, mot 694 millioner kroner i fjor. Selv med stor nedgang i mars økte tallene i april og samlet er tallene høyere enn noen gang. Verdien av norsk bistand til landet er også inkludert ifølge Statistisk sentralbyrå, som påvirker tallene.

(Illustrasjon: SSB)

- Handelen er på vei opp igjen. Bankvesenet har fungert godt gjennom hele krigen. Internett har fungert gjennom hele krigen. Det har alltid vært mulig å sende penger inn til landet og intern, men det har vært restriksjoner på hva man kan sende ut av landet. De fleste av disse restriksjonene er nå hevet, sier Kjartan Tveitnes.

- Tatt seg opp igjen de siste ukene

Tall fra ulike næringer viser at Ukraina har egen økonomi i gang gjennom snart tre måneder.

- Det var umiddelbar stopp av fisk til Ukraina da krigen kom. Så lenge det var hardt press på Kyiv var det intenst. Jeg vet ikke om noen fikk sendt fisk inn. Men de siste ukene har det tatt seg opp igjen, bekrefter koordinator Øyvind Sætren for fiskeriselskapet Pelagia til forskning.no.

Ser vi på bare mars og april, viser tallene at handelen gikk ned i mars i forhold til i fjor. Det overraskende er kanskje at tallene ikke gikk lenger

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Pål Molander er ny direktør for vannforskningsinstituttet Niva. - Jeg valgte jobben på grunn av den sentrale rollen den spiller i det grønne skiftet, sier han.
forskning.no 29.06.2022
POPULÆRVITENSKAP: Hvis vi omdanner problemavfall til biokull, så får vi et produkt som både er ufarlig og som kan brukes til å redusere miljøgifter fra forurenset jord.
forskning.no 29.06.2022
Etter tre dagers seilas ankom vi den sørlige delen av Kvitøyrenna, vårt første undersøkelsesområde. På grunn av iskartene fra met.no fra 20.-21.
forskning.no 29.06.2022
Mens åtte av ti italienere mener at klimaendringene er menneskeskapt, er det bare seks av ti nordmenn som mener det samme, viser en EU-studie.
forskning.no 29.06.2022
Av de ulike typer helseproblemer har psykiske lidelser mest negativ innvirkning på skolegangen til ungdom. Det viser en ny FHI-undersøkelse.
forskning.no 29.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt