AddToAny

Nå kan vi redigere genene i befruktede eggceller i Norge - det må vi snakke om!

Nå kan vi redigere genene i befruktede eggceller i Norge - det må vi snakke om!
KRONIKK: Fra 1. juli ble det tillatt for forskere å redigere genene i befruktede eggceller, men debatten rundt dette har vært fraværende.
I 1983 kom Norges første prøverørsbarn til verden. I år vil nesten fire prosent av alle norske barn bli unnfanget på tilsvarende måte; mors og fars kjønnsceller blandes i et laboratorium.

Ved bruk av denne teknologien befruktes gjerne flere eggceller enn nødvendig og «overskuddseggene» fryses ned for senere destruksjon.

Først i 2008 ble det i Norge tillatt å forske på slike nedfryste egg fra assistert befruktning, gitt at egget dernest ble destruert og at forskningen ikke medførte «genetiske forandringer som kan gå i arv hos mennesker» (bioteknologiloven, § 3-2).

Paragrafen har siden 2008 stått uendret, blant annet fordi vippepartier som Senterpartiet og Kristelig Folkeparti (KrF) har hatt særlig konservative synspunkter på området.

KrF fikk senest våren 2019 vetorett mot endringer i bioteknologiloven gjennom regjeringsplattformen til Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet (Frp). Høsten 2019 gikk imidlertid Frp ut av regjeringen og hevdet seg da også fristilt fra avtalen om KrFs vetorett.

Frp inngikk denne våren et forlik med Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet for en vesentlig liberalisering av bioteknologiloven, og nylig vant partiene fram på samtlige punkter i Stortinget.

Fra 1. juli kan derfor forskere i Norge genredigere befruktede overskuddsegg i inntil 14 dager etter fertilisering.

Livsviktig forskning med molekylære gensakser

Forskning på befruktede egg kan gi oss innsikt i både kreft- og fosterutvikling, kunnskap som er helt nødvendig for å forebygge og behandle sykdommer. For å forske på dette, er vi avhengige av å kunne innføre forandringer i eggene og ikke bare observere dem, for eksempel ved å endre hvilke gener som er skrudd på.

Dette kan gjøres ved at molekylære sakser «klipper» i genene, en teknologi som også kan misbrukes. At Norge tradisjonelt har hatt et konservativt lovverk på området har derfor vært på sin plass.

Men hvor strenge bør lovene være og hvor pedantisk skal ordlyden tolkes?

Forskerne fratas sitt viktigste verktøy

Det er paradoksalt at regjeringen skriver i regjeringsplattformen at de vil «Legge til rette for økt forskning og videreutvikle spesialiserte kompetansemiljøer innen gen- og bioteknologi», samtidig som de av partiprogrammet til KrF er bundet til å ikke åpne for bruk av genredigering i humant forskningsmateriale.

Dette blir som å ta med statsministerbilen til en bilmekaniker og be om å få den reparert, men å samtidig beslaglegge alt verktøyet i verkstedet fordi det potensielt også kan brukes som våpen.

Det er åpenbart utfordrende å reparere en bil uten jekk o

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt