AddToAny

Nå får tyskerne sin egen skytjeneste for lagring av all offentlig informasjon

Nå får tyskerne sin egen skytjeneste for lagring av all offentlig informasjon
Den tyske staten fant det for risikabelt å kjøpe skytjenester i markedet: - Vi bør gjøre det samme i Norge, men går motsatt veg, sier fagforeningsleder som frykter at informasjon om nordmenn kan havne på avveie i utlandet.
Norske myndigheter ser nå på hvordan informasjonen om norske borgere skal lagres. Spørsmålet er om opplysninger om alt fra helsa vår til om vi jobber eller ikke skal lagres av selskaper som Google, Microsoft eller Amazon eksempelvis. Eller om vi skal gjøre som i Tyskland og lagre informasjonen selv:

- Det er viktig å være klar over at data har høy verdi og at norske offentlige data er av høy kvalitet. Dette innebærer at mange forskjellige aktører kan være interessert i å få tilgang til data som er koblet til norske innbyggere og arbeidstakere. Vi trenger politikk som tar hensyn til dette, slik at offentlige data ikke misbrukes, sier Trond Finstad som sitter i ledelsen i Fagforbundet. Han frykter at opplysninger om norske borgere kan bli utsatt for spionasje eller misbruk, om informasjonen blir lagret hos andre enn norske myndigheter.

Ser til Tyskland

Tyskland gjennomfører et stort IT-prosjekt der de skal samle tjenestene i statsforvaltningen. Over 200 etater, som i dag gjerne bruker sine egne systemer, skal nå samles. I dette prosjektet er det 42 ulike delprosjekter for hele forvaltningen, og Bundescloud er ett av disse. Finstad er lederen for Yrkesseksjonen for kontor og administrasjon i Fagforbundet. Han mener det tyskerne har fått til, også kan gjøres i Norge:

- Det kan absolutt være overførbart til Norge. Det føderale nivået i den tyske forvaltningen er av omtrent samme størrelse som den norske staten, med 191 virksomheter og 195.000 ansatte. Som et organisatorisk fellesskap av denne størrelsen kan den norske staten, på samme måte som den tyske, velge å organisere seg på en måte der de selv tar kontroll over utviklingen. Det kan være aktuelt å innlemme kommunal sektor i denne satsningen, slik at en

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Ikke bare står de uten inntekt - de tilhører også høyrisikogruppen. - Jeg blir fysisk dårlig av regjeringens forskjellsbehandling, sier Elisabeth Thoresen.
Fagbladet 03.04.2020
Torsdag kveld la regjeringen fram kompensasjonsordningen for bedrifter som har svikt i omsetningen som følge av Covid-19. - Vi ble veldig letta da vi så pakken, sier frisør.
Fagbladet 03.04.2020
- Det er til å grine av, sier bussjåfør Steinar Wangen. - Vi har mista 90 prosent av kundene, sier Brakar-sjefen. Denne uka fikk Steinar Wangen og 35 kolleger i Vy Vestre Viken (tidligere Buskerud) permitteringsvarsel.
Fagbladet 03.04.2020
Oslo kommune sørger for barn med foreldre i samfunnskritiske jobber også i påsken. Tilbudet går også til barn i sårbare familier.
Fagbladet 03.04.2020
Rundt om i Norge er fagforeningsfolk plutselig kastet ut i vanskelige drøftinger under korona-utbruddet. - Det er ikke småtteri, sier Fagforbundets plasstillitsvalgt Mona Haug Ludvigsen.
Fagbladet 03.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt