AddToAny

Nå er ketamin godkjent som legemiddel mot depresjon i Norge

I flere tiår har vi brukt de samme medisinene mot depresjon. Mange deprimerte har ikke effekt av dem. Nå kommer det helt nye stoffet esketamin på banen, og det kan hjelpe deprimerte i løpet av en dag eller to, viser forskning.
Dagens medisiner mot depresjon har en del problemer. Et av dem handler om tid. Det tar uker og av og til måneder før medisinene har noen effekt.

Et annet problem er at opp mot en tredel har ikke noen effekt av medisinene.

Men stoffet ketamin gir forskere håp.

Dette er et legemiddel som har blitt brukt i narkose siden 1970-tallet. Ved en tilfeldighet oppdaget man rundt år 2000 at om man gir en lav dose av ketamin, en dose som man ikke sovner av, så kan man se store og raske effekter på depresjon.

For første gang på mange tiår ble en helt ny medisin mot depresjon godkjent i USA våren 2019. Torsdag fikk også produsenten av legemiddelet esketamin markedsføringsgodkjennelse i Norge, får forskning.no opplyst fra Statens legemiddelverk.

En helt ny måte å tenke på

Den norske hjerneforskeren Ole Andreassen snakker om et paradigmeskifte. Altså en helt ny måte å tenke på behandling av depresjon.

Til nå har man ment at de fleste psykiske lidelser krever langvarig behandling. Ofte flere måneder med samtaleterapi eller langvarig bruk av medisiner.

- Det er et nytt konsept at det kan finnes behandlinger av psykiske lidelser som har effekt i løpet av et døgn, mener Andreassen.

Ketamin kan nemlig gi virkning etter bare en dag eller to.

Andreassen er leder for NORMENT, som forsker på de underliggende mekanismene som er involvert i alvorlige psykiske lidelser. NORMENT, som står for Norsk senter for forskning på mentale lidelser, er et senter for fremragende forskning (SFF) med UiO som vertsinstitusjon.

Virket allerede etter timer

I dag er ketamin klassifisert som narkotika. En hel del mennesker bruker stoffet som «partydop».

Johan Lundberg, psykiater ved

Les mer

Flere saker fra forskning.no

POPULÆRVITENSKAP: Hvordan har opplevelsene med menneskelige lidelser og fortvilelse på nært hold påvirket norske frivillige, etter at de har returnert til Norge?
forskning.no 20.02.2020
NVE har bistått Lom kommune med å bygge anlegget, som sikrar Ulstad mot steinsprang. Overleveringa vart markert med snorklipping og ei felles synfaring.
forskning.no 20.02.2020
Eldre som bor heime trong givande sosiale liv. Snart kjem oppskrifta på korleis kommunar kan svara på behovet.
forskning.no 20.02.2020
Hvis 122 år gamle Jeanne Calment ikke var den hun sa hun var, må en prest, to embetsfolk og et begravelsesfølge ha vært med på svindelen.
forskning.no 20.02.2020
Tre helt forskjellige dinosaurer hadde kroppstemperatur på mellom 27 og 44 grader - godt over omgivelsene rundt.
forskning.no 20.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt