Kjøkkenskriveren
29.06.2021
Hva er egentlig bedre enn et jafs av en saftig og smakfull tomat? - Norske tomater har hatt en god oppvekst. Det er derfor de smaker så vidunderlig, sier tomatbonde Ola Sunde.
Hvordan er det å være norsk tomatbonde? Hvor mye tomater spiser vi egentlig og hvor mange av disse produseres her i landet? For å få svar på disse spørsmålene må vi til Jæren og nærmere bestemt Orre. Her dyrker Ola Sunde, sammen med familien sin og 7 sesongarbeidere tomater. Over 90 prosent av de norsk tomatene dyrkes i Rogaland. I tillegg til Jæren, er Ryfylkeøyene sterkt dominerende når det gjelder den norske produksjonen.
Ola Sunde produserer stort sett vanlige runde tomater til storhusholdningsbransjen. Sorten heter Merlice.
Han gir oss et lite innblikk i hvordan den norsk tomatproduksjonen foregår. - Tomater i Norge blir dyrket i veksthus. Der er klima og vekstforhold optimale med varme dager og kalde netter, som blir laget ved å lufte ut solenergien fra veksthuset, forteller han.
Plantene blir satt inn i veksthuset i februar og trenger 8 uker før de første fruktene kan høstes. Gjennom hele sesongen skal plantene stelles. Det skal tas tjuvskudd og tvinnes, pinseres, avblades, høstes og passes på. På den måten gir plantene oss de beste tomatene gjennom sesongen. Plantene vokser i planteputer og får tilført vann og næring som er tilpasset tomatplantene gjennom dypvanning hele dagen. De får tilført ekstra CO2 fra forbrenning av naturgass, som gir både varme og avfukting.
Gå til medietOla Sunde produserer stort sett vanlige runde tomater til storhusholdningsbransjen. Sorten heter Merlice.
Han gir oss et lite innblikk i hvordan den norsk tomatproduksjonen foregår. - Tomater i Norge blir dyrket i veksthus. Der er klima og vekstforhold optimale med varme dager og kalde netter, som blir laget ved å lufte ut solenergien fra veksthuset, forteller han.
Plantene blir satt inn i veksthuset i februar og trenger 8 uker før de første fruktene kan høstes. Gjennom hele sesongen skal plantene stelles. Det skal tas tjuvskudd og tvinnes, pinseres, avblades, høstes og passes på. På den måten gir plantene oss de beste tomatene gjennom sesongen. Plantene vokser i planteputer og får tilført vann og næring som er tilpasset tomatplantene gjennom dypvanning hele dagen. De får tilført ekstra CO2 fra forbrenning av naturgass, som gir både varme og avfukting.