AddToAny

Myter og ideologi, professor Nordahl?

Myter og ideologi, professor Nordahl?
I min verden er dessverre Nordahls beskrivelse av virkeligheten omtrent som damen som ser på et tynt papirfotografi og kaller dette for virkelighet. For hva forteller egentlig Nordahls bilde fra skolen oss?
En billedkunstner fortalte meg en gang en historie der Picasso angivelig skal ha blitt konfrontert av en dame som spurte ham om hvorfor han ikke han kunne male virkeligheten slik den egentlig var. «Hvordan er virkeligheten da?», ville Picasso vite. «Sånn som på et fotografi» repliserte damen. Picasso spurte om hun hadde et fotografi på seg. Damen fant frem et fotografi av sin mor som hun hadde med seg i vesken. Picasso fikk bilde og snudde bilde av moren mot damen. «Sånn som dette?» spurte han «Ja, akkurat sånn!», svarte hun. Da snudde Picasso fotografiet slik at det eneste synlige var den tynne papirkanten på fotografiet. Deretter spurte han: «Er moren din så tynn?»

Picassos poeng er like relevant i dag som da kunstneren selv levde. Selv om fotografier har blitt digitalisert gjelder de samme prinsippene. Et bilde er et øyeblikks todimensjonal gjengivelse av et lite utsnitt av virkeligheten, et format som aldri kan gi annet enn en idé om den komplekse og dynamiske konteksten bildet er hentet fra.

Slik er det også med ulike undersøkelser fra skolen. De representerer ikke virkeligheten, men er enkle gjengivelser av den komplekse og til dels nokså kaotiske virkeligheten de har sitt utspring fra. I en kronikk i Aftenposten 23. september, gir professor i pedagogikk Thomas Nordahl oss et slikt bilde. Dataene han presenterer er i seg selv uproblematiske, men mer problematisk blir det når han med utgangspunkt i disse dataene uttrykker at de som er kritiske til at det for lite lek og for mye læringspress i første klasse forankrer sine argumenter i ideologi «uten særlig empirisk belegg». Professor Nordahl derimot har åpenbart både svarene og empirien i orden.

Nordahls realitetsorientering for dem som lider av ideologisk villfarelse handler om at undersøkelsen han presenterer viser at elever i første til fjerde trinn trives godt på

Les mer

Flere saker fra Utdanning

Regjeringen ønsker å styrke fagskoler rundt om i landet, og spytter inn 40 millioner kroner i utviklingsmidler for å heve kvaliteten i fagskoleutdanningene.
article_web Utdanning 19.05.2019
MDG fremmet torsdag et forslag i Stortinget om å gi skoleelever rett til å streike, og om å endre fraværsreglene til at politisk streik ikke er ugyldig fravær.
article_web Utdanning 17.05.2019
Ingen innsendte saker og færre debatter og andre temaer man vanligvis har på et fylkesårsmøte. Desto mer spennende var valgene på ledere og andre representanter da Utdanningsforbundet Viken møttes for første gang.
article_web Utdanning 16.05.2019
Parlamentet i Austerrike bestemt at det ikkje skal vere lov å bere klede med religiøst eller livssynspreg i skolen. I fjor vart det forbudt å ha hijab i barnehagen.
article_web Utdanning 16.05.2019
Minst 70 prosent av de ansatte i barnehager bør være barnehagelærere.
article_web Utdanning 16.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt