
Opprørsgruppen som kaller seg Ahlu Sunna Wal Jammah (ASWJ) skal ha utført angrepet med rundt 300 soldater. De angrep samtidig fra både nord, sør og vest og møtte lite motstand fra regjeringshæren.
Noen av angriperne hadde trolig utgitt seg for å være flyktninger og hadde allerede oppholdt seg i byen i lengre tid. Mange hadde røde skjerf på hodet. Opprørerne skal ha plyndret en lokal bank, matbutikker, forretningssentre og helselagre.
I løpet av flere dager med kamper ble mer enn halvparten av byens 75 000 innbyggere drevet på flukt. Minst 55 personer ble drept.
I helgen meldte sørafrikanske medier at 50 sørafrikanere var savnet. Senest i helgen var det skuddvekslinger i nærheten av byen. Noen av de drepte skal ha vært halshugd, ifølge vitner.
Les mer
Tilflukt i hoteller
Da skytingen begynte søkte mange utenlandske arbeidere og lokale innbyggere tilflukt i hoteller. To av disse er Amarula Hotel (som ligger på nordsiden av byen ved flyplassen) og Palma Residences Hotel i sør, som ligger i en sidegate nær veien til det store, nye gassanlegget på halvøya sør for byen.
Palma Residences eies av African Century Real Estate, et Mauritius-basert firma. Det statlige norske investeringsfondet Norfund har investert 33 millioner kroner i selskapet.
African Century driver også et næringsområde, Palma Business Park, som huser ansatte og verksteder. Forskere ved Chr. Michelsens Institutt har tidligere kritisert Norfunds investeringer i eiendomsselskapet fordi de mente de ikke fremmet utvikling og heller ikke bidro til å løfte særlig mange av lokalbefolkningen ut av fattigdom.
Forskerne mente også at Norfund her gikk «inn i helt trygge investeringer» som var «garantert å få avkastning». Norfund avviste kritikken.
Hotell på innmarsjveien
Bolighotellet, der Norfund-penger er investert, ligger ikke langt fra en av veiene angriperne brukte.
Beboere og folk som søkte tilflukt ved Palma Residences skrev