AddToAny

Metoo-opprør tar av: Krisemøte i danske TV 2

Metoo-opprør tar av: Krisemøte i danske TV 2
- En ny fase for metoo, sier redaktør.
Den danske mediebransjen har vært åsted for en heftig debatt om sexisme og trakassering de siste ukene, etter at programleder Sofie Lindefortalte sin personlige metoo-historie på direkten under en humorgalla.

Linde tok også opp at hun gjennom hele karrieren har tjent mindre enn mannlige kolleger.

Lindes tale førte direkte til et opprop som ble signert av 1615 danske mediekvinner før fristen gikk ut lørdag, skriver danske Journalisten.

Reaksjoner i TV 2

«Vi har alle opplevd det i større eller mindre grad i løpet av karrieren. Upassende bemerkninger om vårt utseende eller klær. Antydende meldinger. Grenseoverskridende fysisk adferd. Advarsler om å unngå enkelte menn på julebordet. Det skjedde før. Det skjer fremdeles», står det i brevet.

De seks kvinnene bak oppropet er alle ansatt i danske TV 2, og her har den interne debatten eksplodert de siste dagene. Flere tidligere ansatte har fortalt om en seksualisert og sjåvinistisk kultur i kanalens nyhetsavdeling.

En nedlatende tone overfor kvinner, og fiendtlighet mot graviditet og barsel, var del av hverdagen, ifølge kvinnene.

Skal granskes

Nyhetsdirektør Mikkel Hertz dempet ikke flammene da han ga uttrykk for at eventuelle problemer lå i fortiden:

- Det er ingen tvil om at kulturen i mediebransjen, som TV 2 er del av, for flere år siden var noe annet enn i et pensjonsfond. Vin på bordet. En hard sjargong. Store representasjonskontoer. Hverdagen har vært mer fargerik, på godt og vondt. Det har skjedd en generell kulturendring i bransjen, og jeg har som sjef i nyhetsavdelingen gjort hva jeg kunne for å følge med i tiden, sa Hertz til Jyllands-Posten i forrige uke.

Mens mediebransjen i både Norge og Sverige hadde sine metoo-debatter og -historier i 2017, forteller sjefredaktør Christian Linhardt i danske Journalisten at den danske metoo-høsten 2017 handlet mest om kulturlivet.

- Den gang var det ikke særlig mye fokus på mediene, så dette er første gang det virkelig blusser opp i medieverden, sier Linhardt til (norske) Journalisten.

Han påpeker at debatten den første uka etter Lindes tordentale handlet mest om at hun burde navngi hvem hun mente hadde trakassert henne.

- Det var som om debatten ikke riktig kom i gang, og mediene brukte tid på å gå inn i diskusjonen. Men så eksploderte det med dette oppropet, sier Linhardt.

Superkjendis

Han forteller at det er vanskelig å underslå kjendisstatusen og gjennomslagskraften Sofie Linde har i Danmark.

- Hun er veldig, veldig stor, og nå er hun frontfiguren for denne debatten. Det gir en helt annen tilgang til avisforsidene, samtidig som det hun sa i sin opptreden har blitt vist igjen og igjen, og nok har fått mange andre kvinner til å stille opp, sier Linhardt.

Jyllands-Posten skrev tirsdag at det skulle holdes møte om ukultur i nyhetsavdelingen samme dag. TV 2-direktør Anne Engdal Stig Christensen har sagt at hun personlig vil undersøke problemets omfang.

En tilknyttet debatt som går i danske Journalistens spalter, er om danske kvinnelige journalister kan underskrive på Sofie Linde-brevet - og dekke saken i ettertid.

- Der har det vært stor uenighet, og også der har TV 2 fått kritikk. De bestemte at journalister som hadde underskrevet ikke kunne dekke saken videre, og at programledere selv måtte erklære om de hadde skrevet under, ved omtale av saken. Kritikken har blant annet handlet om at man ikke krever samme egenerklæring om eksempelvis politisk bakgrunn, eller om man er en av mennene som står bak tilfeller av trakassering selv, sier sjefredaktøren.

Image-text:

Den danske programlederen Sofie Linde har sparket igang en heftig metoo-debatt. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Raser mot Reportere uten grenser. Algeries president Abdelmadjid Tebboune anklager pressefrihetsorganisasjonen Reportere uten grenser (RSF) for forsøk på å destabilisere landet.
Journalisten 21.09.2020
forskning.no styrker staben. forskning.no styrker staben med flinke, ferske talenter, skriver ansvarlig redaktør Nina Kristiansen i en pressemelding. Elise Kjørstad (28) har fått fast jobb som journalist i nettavisen.
Journalisten 21.09.2020
Tar selvkritikk etter Tangen-uttalelser. Etter flere runder med kritikk, senest fra Schibsted-eiere, tar konsernsjef Kristin Skogen Lund i Schibsted nå selvkritikk for uttalelser om mediene og VGs dekning av «Tangen-saken».
Journalisten 21.09.2020
«Succession» ble beste drama. Det var ingen røde løpere under årets Emmy-utdeling, som er TV-bransjens svar på Oscar-showet.
Journalisten 21.09.2020
Noe har skjedd med utenriksjournalistikken og jeg liker det ikke. Siden når ble det greit at reportasjene handlet om journalisten selv?
Journalisten 21.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt