AddToAny

Mer om Holberg, rasisme og slaveri

I stedet for å rive Holberg-statuer, burde vi bygge enda en, nemlig statuen av den kunnskapstørste ungdommen på vandring gjennom Europa på begeistret jakt etter alle tidens ulike radikale tanker som kunne formidles til et dansk-norsk publikum,
skriver Jørgen Sejersted.

Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Dag Herbjørnsrud har et interessant og kunnskapsrikt innlegg om Holberg og slavehandelen i Khrono 25/7.Han kommer blant annet inn på noen uttalelser jeg kom med i et intervju i samme avis i anledning forslaget om å rive Holberg-statuer. Her er oppstår noen misforståelser. Jeg beklager at mine kommentarer blir litt omfattende, men slik må det bli når man skal diskutere tekster som er nesten 300 år gamle.

Innledningsvis må jeg understreke at det ikke er på grunn av hans forhold til slaveri og rasetenkning at Holberg etter min mening fortjener sine statuer. Dette er ikke hovedpunkter i Holbergs verk. Jeg må innrømme at jeg jo i intervjuet gjerne vil forsvare Holberg og derfor på begrenset plass vektlegger positive sider i utkanten av hans mangfoldige virke. Det er for så vidt fremdeles et poeng for meg å forsvare Holberg, men særlig er det viktig å fortsette debatten om dette viktige forfatterskapet på mest mulig åpen og nysgjerrig måte. Her er Herbjørnsruds innlegg et viktig bidrag.

Herbjørnsrud sier at jeg gjør Holberg til «nærmest antirasist». Da må jeg for det første presisere at intensjonen med å si at «Anti-rasist er kanskje ikke det riktige ordet», var det motsatte av hva Herbjørnsrud tillegger meg, nemlig å tydeliggjøre at begrepet «antirasist» nettopp ikke passer på Holberg. Jeg ser nå at «kanskje» med fordel kunne fjernes fra sitatet ovenfor. Slik jeg husker det, var bakgrunnen for formuleringen at journalisten foreslo begrepet. Grunnen til at «antirasist» etter min mening altså ikke passer, er at Holbergs tenkning om ulike folk og hudfarger har en fundamentalt annen kontekst enn den dagens antirasister lever i. I intervjuet prøver jeg også å tydeliggjøre Holbergs bibelske perspektiv på dette. Holberg er heller ingen aktivist som tar til orde for politisk endring. Slike forbehold tok jeg allerede i intervjuet.

Når jeg finner det relevant å komme inn på rasetenkning, er det fordi den aktuelle debatten tok utgangspunkt i oppropet «Ta ned rasist/slavehandlerstatuene i Norge!». Herbjørnsrud påpeker selv at Holberg ikke var slavehandler, og jeg legger til at han heller ikke var rasist. Slik sammenslåing av rasisme og slavehandel er slett ikke unaturlig; rasetenkning har vært brukt til å legitimere slaveri, og dette er i dag ofte to sider av samme sak. Men beveger man seg langt tilbake i historien, er denne sammenhengen ikke alltid like klar. Derfor finner jeg det relevant å nevne at Holberg i sin Jødiske historie fra 1742 understreker at hudfarge - couleurerne - ikke anfekter menneskenes fundamentale likhet. Sitatet finnes i intervjuet.

Selv om den systematiske rasetenkningen knyttes til 1740-tallet og fremover, slik Herbjørnsrud påpeker, fantes varianter også tidligere. Man kunne for eksempel mene at enkelte folkeslag naturlig var slaver, eller man kunne være antisemitt/antijudaist. Dette er standpunkt Holberg kritiserer (se nedenfor). Det fantes også en bibelkritisk variant i form av såkalt preadamisme - ideen om at andre folkeslag levde samtidig med Adam og Eva. Disse var dermed ikke Adams barn, og en tanke om kvalitative forskjeller på menneskegrupper ble nærliggende. Denne formen for rasetenkning kan ses i sammenheng med tidligmoderne vitenskapelighet. I intervjuet trekker jeg altså fram at Holberg argumenterer mot dette. Nå må det nevnes at Jødiske historie, som mye av Holbergs historiske prosa, er en kompilasjon; Holberg plukker og oversetter fra andre verk. Avsnittet om couleurerne finner man imidlertid, så vidt jeg vet, ikke i den engelske originalen, så det er noe Holberg enten har lagt til selv, eller det stammer fra en mellomliggende utgave. Uansett viser det at spørsmålet om hudfarge og hierarkisering av menne

Les mer

Flere saker fra Khrono

HINN-rektor Kathrine Skretting oppfordrer andre institusjoner til å vise motstand mot rasisme i forbindelse med studiestarten.
Khrono 05.08.2020
Utvekslingsopphold i utlandet gir ingen fordeler når studenter skal ha sin første jobb, viser studie.
Khrono 05.08.2020
Fem studentar er uroa for den akademiske fridomen ved Kunsthøgskulen i Oslo. Skal ikkje gjere skulen meir konformistisk, svarer rektor.
Khrono 04.08.2020
Jeg håper vi snart ser en trend mot en annerledes praksis enn den vi ser i sektoren i dag - både med høyere fast grunnfinansiering, og flere faste stillinger, skriver Annica Allvin.
Khrono 04.08.2020
Etter totalt 3,5 år som studentombod skiftar Sindre Dueland beite.
Khrono 04.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt