AddToAny

Mens andre land lager nei-register er alle i Norge potensielle donorer

Mens andre land lager nei-register er alle i Norge potensielle donorer
Pårørende må alltid samtykke, men kan ikke nekte donasjon, om avdødes vilje er kjent. Stiftelsen Organdonasjon oppfordrer derfor flere til å dele sitt standpunkt med sine nærmeste.
I mars ble det kjent at det engelske parlamentet har vedtatt en ny lov som sier at alle automatisk er organdonorer, såfremt de ikke har meldt seg ut. Dette er en såkalt opt-out-register.

Men hvordan er organdonorordningen organisert i Norge, og hvorfor er eventuelt ikke en slik løsning også noe for det norske helsevesenet?

- I Norge har vi en lov som antar alle som potensielle organgivere. Det står i loven at det er din vilje som skal gjelde, og dine nærmeste skal bekrefte din vilje. Er denne vilje uttrykt ved et donorkort eller muntlig tilsagn, har ikke pårørende lov til å gå imot din vilje, sier daglig leder Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon.

Ikke register i Norge

Kuhle forklarer videre at dersom din vilje, altså avdøde, ikke er kjent, skal de pårørende bestemme for den avdøde. I disse tilfellene kan det bli et nei til organdonasjon.

- For det første kommer dette etter et brått dødsfall. Pårørende er kanskje i sjokk og har vært gjennom noen traumatiske dager, og da kan det å måtte mene noe om organdonasjon bli for mye.

- Så i det norske systemet er det ingen form for donorregister. Vår jobb, i stiftelsen, er å få folk til å dele sitt standpunkt med sine nærmeste, slik at disse er forberedt den dagen dette spørsmålet eventuelt kommer opp. Og vi oppfordrer til å gjøre dette nettopp for at dine nærmeste IKKE skal komme i en situasjon der de må bestemme på dine vegne. Vi skylder våre pårørende at de skal slippe det.

- Hvorfor finnes det ikke noe register?

- Det er ingen land som har fått slike registre til å fungere. Donorrate (Antall gjennomførte organdonoasjoner. red. anm) og register har ingen sammenheng, sier Kuhle, og henviser blant annet til statistikk fra EU.

Pårørende skal alltid svare

Forklaringene på hvorfor registrene ikke gir bedre donordekning er flere. Kuhle viser blant annet til at det har vist seg umulig å sikre seg

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Human-Etisk Forbund står bak en ny blogg som er tenkt å være en ressurs for lærere som vil vite mer om filosofisk metode og livssynshumanisme. Foreløpig kun for ungdomstrinnet.
article_web Fri tanke 25.04.2019
Tyrkisk politi har stanset en markering i Istanbul til minne om massakrene og deporteringen av armenere i 1915.
article_web Fri tanke 24.04.2019
Regjeringen vil likevel prøve å hente hjem foreldreløse barn av norske IS-deltakere. Skuffende og uklokt, mener Frps Per-Willy Amundsen. Ikke nok, mener andre.
article_web Fri tanke 23.04.2019
Etterforskning viser at angrepet mot tre kirker på Sri Lanka var hevn for angrepet på to moskeer i Christchurch på New Zealand, opplyser Sri Lankas forsvarsminister.
article_web Fri tanke 23.04.2019
Visesangeren Erling Ramskjell skriver sekulære salmer. Han mener magien oppstår i møte med musikken.
article_web Fri tanke 17.04.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt