AddToAny

Mennesker med tidligere rusavhengighet blir stigmatisert i foreldrerollen

Der hvor straffereaksjoner slettes fra rullebladet etter tre år, er rusavhengighet og -historikk en merkelapp som forfølger og stigmatiserer resten av livet, skriver Gina Holmvik.
Da jeg for sju år siden vagget inn på fødeavdelingen som førstegangsfødende med en tykk bunke med rene urinprøver i gravidmappen min, var jeg stolt, spent og full av håp for fremtiden.

Tre timer senere i aktiv fødsel befant jeg meg i en situasjon hvor jeg måtte redegjøre for hvilke rusmidler jeg hadde brukt i tiden før svangerskapet mens jordmor formulerte en bekymringsmelding til barnevernstjenesten fordi «det er standard prosedyre med mødre som har rushistorikk».

Dette opplevdes som et overgrep, og det var et brutalt møte med hjelpeapparatet. Ellen Strand Caspersen beskrev det treffende i Sandra Lyng Haugens podkast Smelt på tjukka da hun uttalte at det å bli gravid med rushistorikk «opplevdes som å få en tvangstrøye med en gammel identitet tredd på seg».

Vi trenger et vern

I dag vet jeg at bekymringsmeldingen som ble sendt sykehuset, var velment, men like fullt et brudd på taushetsplikten. Helsepersonell er bundet av taushetsplikten nettopp for å sikre at helsetjenestene skal være et trygt sted å søke hjelp. Det er ikk

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Jeg er rådløs fordi det nedbemannes, og jeg er rådløs fordi helseministeren ikke tar grep, men legger skylden på andre fremfor å brette opp ermene.
Sykepleien 08.02.2023
«Hassan» kom alene til Norge som mindreårig flyktning. Han krysset en rekke geografiske grenser for å komme hit, men de mentale grensene han har oversteget, er enorme.
Sykepleien 08.02.2023
Folkehelseinstituttet undersøker funn av tuberkulosesmitte hos seks personer i Rogaland fylke.
Sykepleien 08.02.2023
- Å kutte 28 sykepleierårsverk vil føre til at noen av de aller sykeste nyfødte ikke lenger vil få et behandlingstilbud på OUS.
Sykepleien 08.02.2023
29. januar fikk operasjonssykepleier Line Oftedal Hatleskog nok. Da fast parkeringsplass ble tatt fra henne på Stavanger universitetssykehus, sa hun opp.
Sykepleien 08.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt