AddToAny

Menn uten kvinner

Menn uten kvinner
De vil ha kjæreste, sex og samliv. Men de er overbevist om at de er utestengt fra samfunnet. Slik har internett blitt et tilfluktsrom for incels - menn som mislykkes i datinglivet.
Yngvil Maria Dybvik Granly

Leila Feratovic

1.oktober, 2015 er Mills Wood på vei hjem fra et besøk i den amerikanske delstaten Oregon. Han har kjørt mange timer i strekk, og stopper på en bensinstasjon for å kjøpe seg en kaffe. På rasteplassen tar han opp mobiltelefonen for å sjekke hva som har skjedd siden han satt seg inn i bilen.

23 år gamle Wood er et produkt av sin generasjon - internettgenerasjonen. Han er aktiv på bildedelingssiden 4chan, og har sin egen YouTube-kanal hvor han blant annet snakker om problemene menn møter på i dagens samfunn. Han er vant til at mobilskjermen full av små, røde varseltegn som signaliserer meldinger, nye venner på Facebook, nye abonnenter på Youtube, e-poster og Snapchat.

Men fullt så mange varslinger som han har i dag, har han ikke hatt tidligere. Meldinger fra ukjente numre. Tapte anrop. Wood trykker på det gule Snapchat-ikonet, og ser at flere hundre mennesker har lagt han til som venn. Med en økende følelse av panikk, åpner han en av meldingene.

«Hei, jeg jobber for ABC News, og skriver om masseskytingen i Oregon. Har du mulighet for å ta et intervju?»

«Hei, jeg er journalist for Fox News, og har fått vite gjennom kilder at du er en av de mistenkte etter drapene i Oregon. Kan du ta kontakt for å svare på noen spørsmål?

Dette er første gangen Wood hører om masseskytingen på Umpqua Community College, hvor åtte studenter og en professor er skutt og drept.

Ufrivillig sølibat

For å forstå hvordan dette kunne skje, må vi tilbake i tid. Helt siden han var tenåring har Wood søkt tilhørighet på internett. Han ble diagnostisert med en mild form for autisme, og sliter med sosiale interaksjoner i dagliglivet.

Å være autist, er som å ha et skjema i hodet, på hvordan du skal snakke med andre mennesker. Men skjemaet er liksom ikke fylt ut ordentlig, det er noen steder det er helt blankt. Og da må du bare fylle inn selv, der det er blankt. Du må gjette, foklarer han over et intervju med oss på videochat-tjenesten Discord.

Mills Wood har drevet en YouTube-blogg hvor han snakker om sine problemer med jenter. Skjermbilde: YouTube

Vi oppsøkte ham på Twitter - en tjeneste han aktivt bruker for blant annet å dele ulike incelteorier og støtte til Trump. Der har han i skrivende stund over 3800 følgere. Det tar litt tid, men han sier til slutt ja til et intervju med oss.

Wood husker at det var enklere for ham å få venner på internett, enn på skolen. Godt gjemt bak anonyme brukernavn kunne de snakke om felles interesser - gaming, politikk, musikk - og jenter.

Det skjemaet i hodet blir på en måte enda blankere, det er enda flere tomme hull i det, når det gjelder å snakke med jenter, sier han.

På internett, og spesielt på 4chan, fant Wood likesinnede, andre unge menn som ikke visste hvordan de skulle snakke med jenter. De delte tips og teorier - bare vær høy, sa noen, så liker jentene deg. Nei, du må ha et maskulint ansikt, sa en annen. Nei, løsningen er å være litt drittsekk, du må behandle kvinner dårlig, påsto tredjemann.

Hver dag etter skolen logget Wood seg på 4chan, gikk inn på favorittforumene og delte teorier om hvordan jenter funker, hva som gjør at de er interessert i noen gutter, og totalt uinteressert i andre.

Det er mye sinne blant guttene på forumet. De er sinte på alle guttene og jentene i klassen som tilsynelatende lever helt problemfrie liv, som har venner og kjærester, drar på dates og fotballkamper, som er sosiale og lykkelige. På forumene blir disse bare referert til som "normies" - normale folk.

Wood er ikke en normie. Han er ikke normal. Han er en incel, involuntary celibate, på norsk ufrivillig sølibat. Han er en del av en gruppe menn, stort sett unge, som vil ha kjæreste, ha sex, være forelsket, men som ikke får det til.

Kvinnehat

Incel-vokabularet forklart. Trykk for å forstørre.

My

Les mer

Flere saker fra Journalen

Studentparlamentleder ved OsloMet forteller om få saker fra studentene i en annerledes og tidskrevende hverdag preget av pandemi.
Journalen 01.03.2021
Tirsdag åpnet statsminister Erna Solberg årets digitale kontaktkonferanse for forskning og høyere utdanning. Det var fokus på livslang læring og digitalisering.
Journalen 12.01.2021
Flere undersøkelser over flere år viser at mange unge jobber, men at få er organiserte.
Journalen 03.11.2020
Guttegruppa på Agenda X er et tilbud hvor ungdommer kan delta på aktiviteter og ha noen å snakke med. Tilbudet er rettet mot ungdom mellom 14 og 18.
Journalen 13.10.2020
Veronica Orderud hevder å være uskyldig dømt i en av av Norges aller største drapssaker. Det betyr at hun enten er offer for justismord, eller hun kan være en benektende og brutal drapskvinne.
Journalen 10.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt