AddToAny

Mener utredere i domstolene har usynlig makt - foreslår regulering

Mener utredere i domstolene har usynlig makt - foreslår regulering
Utrederenheten i Høyesterett har gjort det mulig for landets øverste domstol å bedrive policymaking, og gjort domstolen mektigere, ifølge en ny studie. - Feil slutning, mener dommer i Høyesterett.
Skatte-advokat Bettina Banoun vil ha innsyn i utredernes støtteskriv.

Meningene var delte da advokater, dommere, utredere og forskere nylig møttes til seminar og debatt om utrederes rolle i norske domstoler. Arrangementet var i regi av Advokatforeningen og Dommerforeningen, og tok utgangspunkt i en ny studie av utrederenheten i Høyesterett.

Studien er presentert i boken Proactive and Powerful - Law Clerks and the Institutionalization of the Norwegian Supreme Court, og sies å være den mest omfattende studien av utrederes rolle ved en europeisk høyesterett.

Bak studien står jussprofessor Jørn Øyrehagen Sunde ved UiO, professor Gunnar Grendstad ved Institutt for sammenliknende politikk ved UiB, og statsviterne Bill R. Shaffer og Eric Waltenburg, begge fra Purdue University i Indiana, USA.

Sunde: Fra én til 23

Fremveksten av en utrederenhet i Høyesterett - som startet med én enkelt person i 1957 og i dag har vokst til en enhet bestående av 23 jurister - er nøkkelen til utviklingen av en mer fremoverlent og mektig Høyesterett, ifølge studien.

De judiske utrederne bidrar på de fleste stadier av domstolens beslutningsprosess, også med selve skrivingen av den endelige avgjørelsen, hevdes det i boken.

- For å oppsummere: Domstolen skaffet seg utredere fordi den hadde restanseproblemer og trengte å bli mer effektiv. Da dette problemet var under kontroll, gikk utredernes oppgaver over til å skulle sikre kvalitet i Høyesteretts avgjørelser. Alt dette er knyttet til institusjonalisering, og til en mer aktiv prejudikatdomstol. Først effektivitet, deretter kvalitet, sa Jørn Øyrehagen Sunde på seminaret.

Har stemmerett i Finland

I arbeidet med studiet har de fire forskerne også vurdert utredernes roller ved de øverste domstolene i Danmark, Sverige, Finland og på Island, fortalte Sunde.

- Både Sverige og Finland har store utrederenheter, der primæroppgaven er å sikre kvalitet. I Sverige er det 16 dommere i Høyesterett og 30 utredere, mens Island tidligere hadde 20 utredere og ni dommere. I Finland er det 27 utredere, fortalte Sunde.

Desto lenger en utrederenhet har vært i funksjon, jo større myndighet får den, ifølge Sunde.

- I Sverige skriver utrederne lange og detaljerte skriv, er tilstede når saken behandles i kammer, og kan snakke ved behov. I Finland tilsvarende, og der har utrederen til og med stemmerett.

Så hva er poenget, spurte Sunde.

- Jo, at man har etablert utrederenheter for å takle restanser og utvikle kvalitet i avgjørelsene, men felles for alle domstolene, er at de selv ikke har tatt stilling til om dette er en god utvikling eller ikke - eller sammenlignet seg selv med andre land, sa Sunde.

V�

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Samtidig som Wiersholm kutter kostnader, gjør endret etterspørsel fra klientene at firmaet har valgt å gi flere av advokatene nye oppgaver.
Advokatbladet 03.04.2020
Nå er 22 prosent av landets advokater permittert eller har fått varsel om permittering.
Advokatbladet 03.04.2020
- Min mørkeste dag som managing partner - og overhodet ikke noe vi ønsket å gjøre, sier Kaare Oftedal i DLA Piper.
Advokatbladet 03.04.2020
- Dette er rekrutteringer vi har jobbet med en god stund, fra før korona-epidemien, sier managing partner Kaare Oftedal.
Advokatbladet 02.04.2020
Flere forsvarsadvokater er bekymret for korona-restriksjonenes konsekvenser for rettssikkerheten.
Advokatbladet 02.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt