AddToAny

Mener staten må domfelles for at isolasjons-bruken i norske fengsler skal bli bedre

Hverken politikere, påtalemyndigheten eller Kriminalomsorgen ville gjøre noen endringer uten at de blir tvunget til det, hevder Advokatforeningen.
På vårparten i fjor la Sivilombudsmannen fram en særskilte melding for Stortinget, som viste en urovekkende høy grad av isolasjon i norske fengsler fordi Kriminalomsorgen mangler ressurser til å aktivisere og sosialisere de innsatte.

Dette kan advokatene gjøre for å forebygge isolasjon

I meldingen pekes det blant annet på at myndighetene ikke har oversikt over isolasjonsbruken, svake tilsynsordninger, svakt helsetilbud og dårlig oppfølging av psykisk syke innsatte.

Undersøkelser viser at flere innsatte, som i utgangspunktet soner på fellesskapsavdeling, satt innelåst opp mot 22 timer på cellen flere dager i uken som følge av manglende bemanning.

Tirsdag var denne melding gjenstand for høring i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, hvor blant annet Advokatforeningen var kalt inn, representert ved advokatene Thomas Horn og Frode Sulland, som begge sitter i Advokatforeningens isolasjonsgruppe.

- Vi vil fokusere på advokatenes og domstolenes bidrag til å påvirke den ulovlige bruken av isolasjon. Disse bidragene og resultatene av dem viser hvordan det på dette feltet er advokatene og domstolene som, på tross av mangelfull rettshjelpsdekning, etter lang tid har måttet tvinge fram endringer for at våre internasjonale forpliktelser skal bli i ivaretatt. Dette er en felles problemstilling i hele straffesakskjeden, åpnet

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Det er en fare for at terskelen for å prøve saker mot forvaltningen er så høy at det i sin ytterste konsekvens fører til at domstolene ikke fyller rollen sin som garantist for borgerne mot urett, advarer Domstolkommisjonen.
Advokatbladet 30.09.2020
Domstolkommisjonen la frem sin andre delrapport i dag.
Advokatbladet 30.09.2020
- Dagens ordning er uheldig av flere årsaker, mener Domstolkommisjonen, som anbefaler at lagmannsrettene i større grad bør overprøve tingrettenes avgjørelser.
Advokatbladet 30.09.2020
Domstolkommisjonen mener det er særlig nødvendig med moderat spesialisering i barnesaker, samiske interesser, store kommersielle tvister og store økonomiske straffesaker.
Advokatbladet 30.09.2020
Domstolkommisjonen er bekymret for den eskalerende økningen i sakskostnader. Utviklingen er alvorlig, mener kommisjonen, som anbefaler at det settes ned et utvalg som kan utrede tiltak for å dempe veksten.
Advokatbladet 30.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt