AddToAny

Mener det er underlig å gi økonomisk støtte til høgskoler som gjør diskriminering til prinsipp

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener Kunnskapsdepartemementet kan stille krav om at det ikke legges vekt på livssyn i andre stillinger enn der opplæring og formidling av trosinnhold inngår som et sentralt element.
Enkelte mener man bør diskutere statsstøtten til de kristne, private høgskolene. Sentrale skikkelser i det kristne miljøet mener imidlertid den diskusjonen er problematisk.

- Vi har hatt diskusjoner om statsstøtte til religiøse institusjoner som praktiserer mer eller mindre diskriminerende behandling av kvinner. Det har blitt oppfattet som i strid med grunnleggende prinsipper i lovverket. Det å diskriminere søkere i en tilsettingssak på grunn av tro eller samlivsform uten tungtveiende saklige grunner knyttet til innholdet i stillingen, er ulovlig. Det er svært problematisk om vi skulle gi økonomisk støtte til virksomheter der slik diskriminering gjøres til et generelt prinsipp, sier Jan Fridthjof Bernt.

Det er ikke vits i å drive en kristen høgskole som for eksempel skal utdanne mennesker til menigheter og kristne organisasjoner hvis man ikke har mulighet til å ansette folk som slutter opp om verdigrunnlaget til høgskolen. Espen Ottosen Styreleder i Skaperkraft og leder for informasjonsavdelingen til Norsk Luthersk Misjonssamband

Han er professor emeritus ved Det juridiske fakultet på Universitetet i Bergen (UiB), og ekspert på blant annet Universitets- og høgskoleloven og offentlighetsloven.

Sentrale personer innenfor det kristne miljøet mener imidlertid det er alvorlig hvis man begynner å diskutere statsstøtten til de religiøse høgskolene, og at statsstøtte ikke bør brukes som et påvirkningsmiddel for å få disse høgskolene til å endre verdigrunnlaget sitt.

Enda en person hevder han ble diskriminert av NLA

Forslag til statsbudsjett 2020, private høgskoler

Institusjon (mill kr) Andel offentlig finansiering i % *

Barratt Due musikkinstitutt 29,289 87,9

MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn 104,882 85,2

Lovisenberg diakonale høgskole 108,483 85

Ansgar Teologiske Høgskole 26,878 84,8

NLA Høgskolen 239,554 84,6

Dronning Mauds Minne, Høgskole for barnehagelærerutdaning 132,123 82,6

VID vitenskapelig høgskole 391,723 78,8

Bergen Arkitekthøgskole 18,875 76,1

Høyskole for Ledelse og Teologi 14,935 67,6

Steinerhøyskolen 14,643 59,4

Fjellhaug Internasjonale Høgskole 14,045 56,4

Høgskolen for landbruk og bygdeutvikling 2,772 43,1

Handelshøyskolen BI 355,39 36,1

Høgskolen Kristiania 230,392 27,7

Totalt 1683,984

*Beregnet etter regnskap 2018, andel totalt også fra andre offentlig instanser enn Kunnskapsdepartementet

I forrige uke skrev Khrono om lesbiske Tatiana Wara som mener hun ble diskriminert da hun søkte jobb som førsteamanuensis i pedagogikk på den kri

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt