AddToAny

Mediekritiker reagerer på Haalands Viaplay-rolle: - Grunn til å bli mistenksom

Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.
Fredag sendte Viaplay ut en pressemelding der det ble klart at Erling Braut Haaland og Viaplay inngår et samarbeid. Det er ikke kjent hva ambassadørrollen til Haaland innebærer konkret, men han blir blant annet trolig å se i Viaplays markedsføring for Premier League.

- Å bli med Viaplay som har rettighetene til Premier League, i en ambassadørrolle, er noe jeg ser fram til. Jeg er sikker på at vi vil ha mange morsomme år sammen, sier Manchester City-spiller Haaland i pressemelding.

Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ), er blant dem som mener publikum har grunn til å reagere.

- Viaplays publikum får grunn til å mistenke Viaplays journalister og kommentatorer for å ville favorisere Haaland på et eller annet vis fordi han har en forretningsmessig tilknytning, sier Olsen til NTB.

Sportssjef Kristian Oma i Viaplay viser til Viaplays avtale med Formel 1-fører Max Verstappen.

- Den er kommersiell, og så dekker vi ham etter gjeldende journalistiske prinsipper redaksjonelt. Det er de to sporene som er nødt til å holdes atskilt. Det er egentlig ikke noe hokuspokus i det, forklarer Oma til NTB.

- Dette skal vi holde atskilt

- Har dere ambisjoner om å drive kritisk journalistikk på Haaland?

- Hvis Haaland går ti kamper uten å score, vil det være et akkurat like kritisk blikk fra oss som fra alle andre. Det kan jeg garantere. Det er også understreket for redaksjonen at vi jobber etter alle journalistiske prinsipper når det gjelder dekningen av Haaland og City. Det kan jeg berolige alle med at dette skal vi holde atskilt.

I Vær varsom-plakaten (VVP) heter det: «Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Olsen mener spekulasjoner om inhabilitet allerede har oppstått.

- Det er en saklig grunn til å bli mistenksom her. Da har Viaplay selv satt seg i en situasjon hvor troverdigheten er svekket, sier Olsen.

Alfie Haaland involvert

I tillegg vil Haalands far Alfie ta del i Viaplays Premier League-sendinger.

- Det går fint an å problematisere det om man har lyst, men vi tenker at vi får en unik stemme. Jeg tviler på at vi ser ham mye i studio, trolig en del mer på indre bane. For oss handler det om en stemme som både kjenner PL og ikke minst det største eventyret i norsk fotballs historie fra innsiden. Det er det vi har lyst til å formidle etter beste evne. Jeg tenker vi har fått tilgang på en unik ressurs i så måte, svarer Oma.

Hvis Haaland gjør noe kritikkverdig på banen med reporter Jan Åge Fjørtoft og Alfie Haaland på indre bane, vil det ikke være noe problem, hevder Oma.

- Da skal Fjørtoft stille de riktige spørsmålene. Så blir det behandlet kritisk og grundig i studio, sier han.

Image-text:

Manchester Citys Erling Haaland har blitt ambassadør for Viaplay.

Frank Augstein

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Har tro på Ap-ordførerens prosjekt for byen. Mangeårig Nordlys-journalist Silje Charlotte Solstad har sagt opp sin stilling i avisa, melder Nordlys selv fredag.
Journalisten 30.09.2022
Møter i retten onsdag 5. oktober. Tidligere VGTV-profil Bernt Hulsker møter i Oslo tingrett 5. oktober, tiltalt for hatefulle ytringer.
Journalisten 30.09.2022
Vender tilbake til avisen etter en periode som forfatter.
Journalisten 30.09.2022
Frykten for fellelser må ikke gjøre at vi ender med kritikk.
Journalisten 30.09.2022
Journalistikkutdanninga ved Nord universitet i Bodø er den eneste av sitt slag som krever at studentene skal gjennomføre et dannelsessemester. De seks øvrige utdanningene i landet har egne opplegg.
Journalisten 30.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt