Norge er et av landene i Europa som er mest avhengig av fôrimport.
Skyhøye gjødselpriser, mangel på vann og arbeidskraft er andre utfordringer.
Derfor haster det å forske frem mer effektive måter å produsere mat på.
Mangel på hvete, mais, matolje og ris
Vi står vi nå midt i den perfekte storm, ifølge The Economist.
Klimaendringer, befolkningsvekst, pandemi, krig, eksportbegrensninger som følge av krigen i Ukraina har ført til global knapphet på hvete, matolje, mais og ris.
Dette kan gi politisk uro.
I tillegg går en tredel av maten tapt av svinn. Enten under transport til markedene eller etter at vi har kjøpt den på butikken.
- Hvis vi skal løse utfordringene, må forskning til for å effektivisere matproduksjonen, sa Øyvind Fylling-Jensen Nofimas administrerende direktør på Arendalsuka mandag.
Nofima er et institutt som forsker på matproduksjon.
Digitalisering kan øke matsikkerhet
Å utvikle og ta i bruk ny,