Men har du matallergier, kan kroppen reagere voldsomt på ufarlige - og til og med sunne - matvarer, som nøtter, fisk og skalldyr. Det gir ikke helt mening.
Og i mer enn 30 år har matallergier økt dramatisk i rike land, og forskere har slitt med å skjønne hvorfor, skriver fire immunbiologer ved Yale School of Medicine i en ny artikkel i tidsskriftet Cell.
Matvareallergi
En allergisk reaksjon på noe man ikke tåler, og som involverer immunsystemet.
Matvareallergi gir gjennomgående akutte, raskt oppståtte plager. Antistoffer fra immunsystemet angriper partikler (allergener) i maten du reagerer på.
En fjerdedel av alle voksne oppgir at de har hatt en eller annen form for reaksjon på matvarer.
En tredjedel av barn har hatt en eller annen reaksjon på en matvare innen de fyller to år.
To tredjedeler av reaksjonene skyldes melk, frukt eller grønnsaker, men hos de fleste opphører reaksjonene etter kort tid.
Kilde: nhi.no:
I forskningsartikkelen kommer de med en mulig