AddToAny

Mangler mangfold - Norsk arkitektbransje er fremdeles dominert av den hvite majoritetsmannen. Er det på overtid å tenke nytt rundt rekruttering, ansettelser og fagkritikk?

Mangler mangfold - Norsk arkitektbransje er fremdeles dominert av den hvite majoritetsmannen. Er det på overtid å tenke nytt rundt rekruttering, ansettelser og fagkritikk?
«Det har sittet langt inne å skrive denne teksten. Denne tematikken har kun få av oss hvisket om i tomme lokaler og i små rom med kjentfolk.
Temaet er upopulært og ubehagelig å ta opp, men nødvendig og på overtid.»

Ordene tilhører student i by-og regionsplanlegging, Tina Lam. I artikkelen «Fra de andre nordmennene», publisert av utstillingstedets Roms forlag, mener hun det er på tide å stille arkitektfeltet noen viktige spørsmål. For hvem har definisjonsmakt i samtalen om arkitektur og byplanlegging? Og hvilke stemmer blir inkludert og hvilke blir utelatt i de samme samtalene?
Lam stiller spørsmål ved det hun mener er et svært homogent fagfelt. Eller som hun skriver: «Jeg kunne ha vært enda mer eksplisitt ved å bare si rett ut at arkitektur-Norge er ganske hvitt, og da snakker jeg ikke om våre hvitmalte stuer».

- GÅR GLIPP AV KUNNSKAP
Vi møter Lam i inngangspartiet til Arkitekturog designhøgskolen i Oslo (AHO) og setter oss ned like ved for å snakke om det ubehagelige. For hvorfor er det ikke mer mangfold i arkitektbransjen? Hvem kan gjøre hva for å bedre situasjonen? Og hvorfor er det viktig å snakke om mangfold og representasjon i arkitekturfeltet?
- Vi som bygger og planlegger byer rører ved alle folks fysiske strukturer. Å ikke adressere manglende mangfold og representasjon i en multikulturell verden er problematisk, sier Lam for å oppsummere viktigheten av innlegget.
Hun har foreldre som innvandret til Norge fra Vietnam, men er selv født og oppvokst her. Til våren blir hun ferdig med master i byutvikling ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU). Lam har også jobbet i fem år ved Rom for arkitektur og kunst i Oslo, som blant annet vernissasje-vert og formidlingsassistent, og vært nettredaktør for magasinet Kote. I tillegg har hun studert internasjonale studier ved University of Sydney.
Det er flere grunner til at debatten om mangfold i arkitekturen er viktig, forklarer hun og viser blant annet til hvordan tidligere mannsdominerte yrker ble endret da kvinner fikk plass.
- Politikvinner spør kanskje andre typer spørsmål enn en mann vanligvis gjør. For arkitektene handler det om synspunkter, kunnskap og verdier vi som bransje og felt har gått glipp av, fordi vi ikke har de stemmene i våre rekker. Enkelte grupper ser ting den hvite majoriteten ikke ser. Andre sammenlignbare land har begynt å adressere dette, det er ingen grunn til at vi skal la være.
AHO I MOSKÉ OG TEMPEL
Inne på AHO sitter Trude Kleven med årets opptak. Hun er fagansvarlig for informasjon ved skolen, men jobber også med rekruttering av nye studenter. Fra rekrutteringskontoret ser hun mye av det samme som Lam påpeker.
- Fordi det ikke er lov å registrere personopplysninger basert på bakgrunn, religion, seksualitet, vet vi egentlig li
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Haugesund, Levanger, Nesodden og Ringerike er valgt ut til å være med i Europan 16 - verdens største plan- og arkitektkonkurranse for unge arkitekter, landskapsarkitekter og planleggere.
Arkitektnytt 28.10.2020
Norske landskapsarkitekters forening (NLA) skal dele ut sin hederspris for sjette gang. Og de nominerte er:
Arkitektnytt 27.10.2020
Merittert landskapsarkitekt flytter fra Paris til Oslo. Karin Helms blir ny professor på AHO.
Arkitektnytt 26.10.2020
Nystartet designkonkurranse i pionér Ingmar Rellings ånd vinnes av student fra Bergen. «Godt estetisk uttrykk, med internasjonal appell,» skriver juryen om hyllesystemet «Margin».
Arkitektnytt 23.10.2020
Arkitektnytt 7/20 ser på teknologioptimisme i byggebransjens klimastrategi, og møter et ungt, prisvinnende Oslo-kontor med blikk for det uventede, i toppen av Trefoldighetskirken.
Arkitektnytt 23.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt