AddToAny

Mangfold er viktig, sier NJ og NR. Men de har ingen konkrete planer for mer mangfold i bransjen

Mangfold er viktig, sier NJ og NR. Men de har ingen konkrete planer for mer mangfold i bransjen
- Vi kan alltid gjøre mer. Det er få journalister med minoritetsbakgrunn i norske redaksjoner. Foreløpig finnes ikke statistikk med konkrete antall, men et anslag antyder at under én prosent av redaktørene har flerkulturell bakgrunn.
Selv om både Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) sier til Journalisten at de mener mangfold, og dermed også flerkulturell mangfold, i journalistikken er viktig, jobber de ikke konkret med problematikken nå, og har heller ingen konkrete planer eller tiltak for framtida.

- Jeg mener det alltid er viktig at de som jobber i redaksjonene speiler befolkningen. På den måten har vi kontaktnett og god kunnskap og kjennskap til hele samfunnet. Da er det lurt av redaksjonene å ha ulike journalister fra ulike deler av befolkningen, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen, og tilføyer:

- For å bidra til dette er det viktig at våre tillitsvalgte engasjerer seg i rekrutteringen og jobber godt sammen med ledelsen her. Men vi kan alltid gjøre mer.

Ingen konkrete tiltak

Frantzen har ikke oversikt over hvordan de tillitsvalgte i hver enkelt redaksjon jobber med dette nå, men regner med at de jobber med mangfold med NJs program som en viktig føring.

«Likestilling og mangfold» er en egen underoverskrift i NJs program for perioden 2019-2021. Her står det punkter som:

«Ved ansettelse av journalister må mediene tilstrebe bredde og mangfold».

«NJ vil arbeide for medlemmenes mulighet til å utvikle journalistisk og språklig kvalitet og uttrykksfrihet, mangfold og integritet».

«Redaksjonene bør styrkes med flere journalister med minoritetsbakgrunn. NJ skal arbeide for å få journalister med minoritetsbakgrunn aktivt med i det faglige arbeidet».

Det står likevel ikke noe konkret om hvordan disse punktene skal oppnås. I tiltaksplanen, som er planen over organisasjonens hovedmålsettinger, og vedtas av landsmøtet, er ikke mangfold eller minoriteter nevnt for denne perioden.

- Nei, vi har ikke noen konkrete tiltak nå, sier leder for Norsk Journalistlag Hege Iren Frantzen. Arkivfoto: Kristine Lindebo

- Jeg mener mangfold er viktig i alt vi gjør i journalistikken, sier NJ-lederen.

- Men gjør dere noe konkret med tanke på mangfold nå?

- Nei, vi har ikke noen konkrete tiltak nå. Vi jobber ut ifra det som står i programmet, det er det alle tillitsvalgte har forpliktet seg til å jobbe ut ifra. Når det står i programmet er det viktig for NJ, sier Frantzen.

I NJ har landsmøtet vært opptatt av å ikke ta i bruk kvotering av noe slag, til noen verv, opplyser NJ-lederen. Det gjelder både med tanke på etnisk bakgrunn, kjønn, geografi, type redaksjoner, eller andre ting.

- Når det gjelder redaksjonene er det ikke de tillitsvalgte, men redaktørene som ansetter, så ansvaret ligger hos redaktørene. Men det er klart at de tillitsvalgte er viktige i slike spørsmål, sier Frantzen.

Få redaktører med etnisk bakgrunn

I 2019 gjorde NRK-journalisten Vojislav Krekling en uoffisiell oppdeling av alle medlemmene i NR og konkluderte med at godt under én prosent av redaktørene i bransjen har flerkulturell bakgrunn.

NRs generalsekretær Arne Jensen innrømmer og sier seg enig i at det flerkulturelle mangfoldet ikke er godt nok representert i foreningen. Videre mener han det er begrenset hva NR kan gjøre for å øke antallet, og at det først og fremst er opp til mediehusene å lage strategier som skal bidra til å øke mangfoldsrepresentasjonen innad redaksjonene.

-Redaktører rekrutteres ofte fra journalistposisjoner. Når det er få journalister med minoritetsbakgrunn i redaksjonene, så blir det færre å velge mellom til redaktørstillinger, sier han.

Det siste årene er det flere mediehus som har gjort en innsats for å balansere kjønnsfordelingen i mediebransjen. Nå er antallet kvinnelige journalister og redaktører på vei opp.

I vedtektene til NR, som sist ble oppdater i 2017, står det at organisasjonen skal «Sikre og utvikle journalistisk mangfold, og sikre journalistikkens kvalitet som sannhetssøkende, relevant, saklig og allsidig.», men ifølge Jensen har de ikke noen konkrete tiltak som skal løfte det flerkulturelle mangfoldet blant redaktører i bransjen.

- I redaktørforeningen skal vi ikke instruere redaktørene om hva de skal gjøre, vår jobb er å gi dem mest mulig frihet. Vi forsøker å gjøre redaktørene og mediebedriftene bedre på rekruttering, men vi har ikke noe program om kvoteringsordninger, sier han og tilføyer:

- Mangfoldig representasjon er et krevende område. Der skal det være to ting som møter hverandre: Når redaksjonene ansetter bør de rekruttere fra ulike grupper etter det behovet de har. Og det må komme et ønske fra noen med minoritetsbakgrunn som ønsker å bli journalister, sier han.

Assisterende generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø, er enig med Jensen om at både redaktører og journalister har et behov for økt mangfold. Hun utfordrer rekrutteringsansvarlige i mediehusene til å bryte med det nåværende ansettelsesmønsteret.

- De som ansetter bør tenke på å ikke ansette folk som er for lik seg selv, men se på ting som alder, geografi og etnisk bakgrunn. Slik oppnår vi større mangfold i bransjen, sier hun.

Image-text:

- Når det er få journalister med minoritetsbakgrunn i redaksjonene, så blir det færre å velge mellom til redaktørstillinger, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Arkivfoto: Kristine Lindebø

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt