AddToAny

Møt helsesekretæren - laboratoriets førstelinje

Da det ble bestemt at blodprøvetakingen på nye SUS skal utføres av pleiepersonalet, anbefalte medisinsk biokjemi at helsesekretærene skulle ta seg av oppgaven.
Av GRETE HANSEN, journalist

- Helsesekretærer er den eneste gruppa i tillegg til bioingeniører som har prøvetaking og preanalyse i utdanningen. Jeg synes derfor det er naturlig at de får denne oppgaven ute på sengepostene, sier Lene Mikkelsen, sjefbioingeniør ved medisinsk biokjemi, Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Det ble ikke helt som Mikkelsen anbefalte, for det er ikke laboratoriet som fordeler arbeidsoppgaver på sengepostene. Flere valgte å lære opp både helsefagarbeidere og sykepleierstudenter - i tillegg til helsesekretærer. Mer om det senere.

Men hvem og hva er egentlig en helsesekretær? Bioingeniøren bestemte seg å bli bedre kjent med yrkesgruppa - og dro til Avdeling for medisinsk biokjemi på SUS.

Prøverunde fra 7.30 til 09.00

Der blir vi møtt av fagansvarlig helsesekretær Vibeke Søllesvik. Hun forteller at hun er glad i jobben sin, og at hun ikke kunne tenkt seg å bli bioingeniør.

- Da måtte jeg i tilfelle ha jobbet tredelt skift - netter og helger. Det er ikke noe for meg.

Søllesvik er en av mange helsesekretærer på sykehuset, bare på medisinsk biokjemi er det 19. Da hun var ferdig utdannet for 11 år siden var det ikke så enkelt å få hundre prosent fast stilling, men det fikk hun altså på SUS.

Når hun nå tar imot Bioingeniøren en tidlig morgen i mars, er det allerede full fart på prøvemottaket. Her jobber det bare helsesekretærer, forteller Søllesvik. Hun viser fram ekspedisjonen med to kontorplasser - det er her alle innkommende telefoner besvares. De kan komme fra legekontor, sengeposter og fra pasienter. Det kommer MANGE henvendelser hver dag - også på kveldstid og i helgene, forteller hun.

Vi hadd

Les mer

Flere saker fra Bioingeniøren

I 30 år har Noklus gitt råd, veiledet og kurset primærhelsetjenesten. Vi ble med til Open omsorg i Bø på «deltakerbesøk».
Bioingeniøren 20.06.2022
Å formidle handler om å røre noe i mottakeren, noe som gjør at budskapet forstås og som inspirerer til handling. Boken «Antibiotika - helt og antihelt» - leverer på alle punkter!
Bioingeniøren 20.06.2022
Etter to høyintensive år og to millioner koronaprøver har Lise Lima Andresen tredd av som fagansvarlig bioingeniør ved Pandemilaben ved OUS.
Bioingeniøren 20.06.2022
Hvert år får BFI nye spesialister, men ikke så mange som forventet. Manglende anerkjennelse og kompensasjon i form av økt lønn er hovedårsaken, mener Kjetil Jenset.
Bioingeniøren 20.06.2022
Komplementsystemet har en nøkkelrolle i kolesterolkrystallindusert inflammasjon i aterosklerose.
Bioingeniøren 20.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt