AddToAny

Målfrid varslet om tvangsbruk på den psykiatriske avdelingen. Så vurderte sjefen å få henne innlagt

Målfrid varslet om tvangsbruk på den psykiatriske avdelingen. Så vurderte sjefen å få henne innlagt
Målfrid Frahm Jensen varslet om det hun mente var uverdig behandling av to pasienter på den psykiatriske avdelingen der hun jobbet. Det fikk store konsekvenser.
De fleste som varsler, går gjennom enorme påkjenninger både psykisk og fysisk

Målfrid Frahm Jensen, varsler og forfatter

Marie von Krogh

Erfaringskonsulent Målfrid Frahm Jensen møtte gjengjeldelser fra kolleger og ledelse da hun varslet om utstrakt tvangsbruk mot pasienter.

- Det var min plikt, sier hun.

Å varsle er å gå ut offentlig med et budskap om at noe er alvorlig galt. Ofte handler det om en arbeidsplass. Ofte ender varsleren med å stå alene i stormen.

Dette er fortellingen om en slik varsler. Den begynner for alvor i 2015. Da varslet Målfrid J. Frahm Jensen om det hun mente var uverdig behandling av to psykiatriske pasienter ved Stavanger universitetssykehus.

Det ble starten på en tøff periode i Frahm Jensens liv.

- Min historie er ett av mange eksempler på at det ikke er reell beskyttelse av varslere. Flere varslere forteller om liknende opplevelser. Det er tragisk, sier Frahm Jensen.

{s1}

Hun er utdannet hjelpepleier. I 2009 ble hun ansatt som erfaringskonsulent ved Stavanger universitetssykehus (SUS). Ett av målene med opprettelsen av stillingen var å styrke pasient- og brukermedvirkningen i psykiatrien ved sykehuset.

Frahm Jensen fikk jobben fordi hun både hadde helsefaglig bakgrunn og egne erfaringer fra det psykiske helsefeltet som pasient og pårørende.

Hun hadde også erfaringer fra flere pasient- og brukerorganisasjoner.

Alle disse perspektivene tok hun med seg inn i jobben.

- I 2014 ble jeg kjent med det jeg mener var kritikkverdige forhold. To pasienter ved psykiatrisk divisjon ble utsatt for isolasjon og utstrakt bruk av tvang. Det var min plikt å varsle. Der og da ante jeg ikke konsekvensene, men jeg ville nok gjort det samme i dag, sier hjelpepleieren.

Arbeidsmiljøloven gir enhver arbeidstaker rett til å varsle. Å straffe en varsler er forbudt. I tillegg har flere yrkesgrupper også plikt til å varsle. Blant disse gruppene er helsearbeidere.

Helsepersonelloven gir helsearbeidere varslingsplikt dersom de som ansatte blir kjent med forhold som kan medføre fare for pasienters eller brukeres sikkerhet.

Underskriftskampanje

Frahm Jensen mente hun hadde oppdaget en slik fare. Hun tok opp saken. Først internt, deretter med et varsel til Fylkesmannen.

Reaksjonene kom fort. Det ulmet rundt henne. Arbeidsklimaet ble dårligere. Men boblen sprakk ikke for alvor før i januar 2015.

Da gikk Frahm Jensen ut offentlig, i et intervju med Stavanger Aftenblad som ble en stor sak om bruk av tvang på universitetssykehuset. Saken fikk overskriften «Belter, holding, isolasjon og medisinering brukes daglig».

«Flere melder tilbake til meg at de blir behandlet dårlig», sa Frahm Jensen.

- Jeg kritiserte bruken av tvang, men jeg roste også det gode arbeidet, sier hun til Fagbladet.

Flere av kollegene hennes tok kritikken ille opp. 76 skrev under på en unde

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

I flere hundre år har sosial bakgrunn påvirket hvordan barna gjør det på skolen. Fortsatt er det slik at hvem dine foreldre er, har betydning for hvordan livet ditt skal bli.
Fagbladet 28.10.2020
Det statlige selskapet Investinor har investert i en omstridt app for kjøp og salg av renholdstjenester. - Helt innenfor, mener næringsminister Iselin Nybø (V).
Fagbladet 28.10.2020
MENINGER - Innfør ledelsessertifikat på norske arbeidsplasser Bør kravene til å bli leder skjerpes betraktelig? Og bør dårlige ledere kunne miste «lappen» til å kunne være ledere?
Fagbladet 28.10.2020
I dag ble KLPs årlige klimapris delt ut og den gikk til Hå kommune i Rogaland for tiltaket «Produksjon av biogass av husdyrgjødsel».
Fagbladet 27.10.2020
Hele 80.000 har så langt deltatt i LOs medlemsdebatt, som på langt nær er halvveis.
Fagbladet 27.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt