AddToAny

Lys til besvær

Lys til besvær
Høsten og vinteren er lang i Norge, men til tross for både kulde og mørke, er vi helt avhengige av å holde hjulene i gang. Da er gode arbeidslys helt avgjørende.

Fôr skal håndteres, snø skal brøytes og noen er kanskje i skogen for å kjøre fram litt tømmer eller ved. Når det nærmer seg jul, er gjerne vinduet det går å jobbe uten ekstra belysning på traktorer og maskiner, begrenset til bare noen få timer midt på dagen, og for de fleste blir ulike former for arbeidslys en dyd av nødvendighet.

Fra glødepære til halogen

Fra gammelt av var valget ganske enkelt. Traktorene var gjerne utstyrt med to lamper foran og en fin, rund arbeidslampe på bakskjermen. Den gang var det glødepærer som gjaldt, og lysutbyttet var sånn passe. Det gikk det også, for det fantes jo ikke noe annet. Og ikke minst var maskinene mindre og gjerne smidigere enn det de er i dag.

Mot slutten av 70-tallet og inn på 80-tallet ble halogenlys mer vanlig, også på landbruksmaskiner. Lampene lyste sterkere, og pærene varte lengre enn før. I tillegg var lyset hvitere, noe som ga bedre effekt av belysninga. Prinsippet var det samme som for tradisjonelle pærer, der lyskilden var en glødetråd i et «bur» fylt med halogengass.

Glødepæra pensjoneres

Etter hvert kom xenon-lampene eller HID-lampene på markedet. Her ble prinsippet endret fra en glødetråd, som lyste opp ved tilførsel av strøm, til to elektroder det tennes en lysbue i mellom. Nå ble det virkelig fart i belysninga. Det var nå mulig å montere lys og lamper i så stort omfang at egenblending ikke ble et like sto

Gå til mediet

Flere saker fra Traktor

Hadeland Maskindrift, som er eid av svenske Green Landscaping Group AB er tildelt en driftskontrakt med Oslo kommune, verdt inntil 660 milloner kroner. Kontraktsperioden er fire år, med opsjon på ytterligere to år
Traktor 15.04.2021
Valtra feirer 70 år som traktorprodusent, og nyhetene står i kø fra den finske traktorprodusenten. Nå kommer Valtra N og T-serie i sin femte generasjon.
Traktor 14.04.2021
En Massey Ferguson 5709 har fått en liten justering av sporvidden av det nederlandske selskapet Barendregt Mechanisatie. Traktoren er spesialbygget med stor sporvidde, for å benytte faste kjørespor.
Traktor 13.04.2021
Den digitale messen fra CNH med navnet Youniverse, pågår, og den observante kan se at det er ting som ikke er offentlig enda. Er det en ny traktor som avsløres?
Traktor 12.04.2021
Avlyste og utsatte messer har i lengre tid hørt hverdagen til, og det har også vært problematisk å avholde mindre lokale arrangementer. Eiksenteret Kløfta prøver en alternativ vri, og arrangerer digital vårdag live mandag 12.04
Traktor 11.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt