AddToAny

LUKKEDE ANLEGG ER EN DEL AV LØSNINGEN

strategien at de ønsker mer lukket oppdrett i Norge. Men meningene i næringen spriker når det gjelder veien videre. Mowi-sjef Ivan Vindheim gikk i en sak på e24.
no i vår ut og sa han ikke har tro på lukkede anlegg. Isteden varslet han satsing på digitalisering.
- Jeg er enig med Mowi angående digitalisering, men uenig når det gjelder lukket teknologi, sier Eide.
- Hva tenker du om at Akvafuture i Brønnøysund, som driver oppdrett i lukkede merder, gikk 50 millioner kroner i underskudd i 2020?
- Det viser at teknologien trenger tilrettelegging og et rettferdig konsesjonssystem som er likt landbasert. Matproduksjon i sjø er biologi, lukket i sjø er mer komplekst enn åpne merder, men mindre komplekst en for eksempel RAS på land. Det er ikke bare type utstyr som avgjør. Men det er klart det er kostnadskrevende å omstille seg til det grønne skiftet.
Eide mener det er ulogisk å sprenge ut tusenvis av kubikkmeter fjell for å få plass til gigantiske landbaserte anlegg som er konsesjonsfrie, samtidig som det er konsesjonsbelagt å flytte den samme teknologien ut i sjøen, i anlegg som lett kan fjernes uten sår i naturen.

ØKT SKATTETRYKK
En ordinær konsesjon i sjø har i dag en markedspris på cirka 200 millioner kroner avhengig av hvor den er plassert. Landbaserte anlegg har ikke tilsvarende konsesjonskostnader, men sel
Gå til mediet

Flere saker fra Teknisk Ukeblad

Danmark, Tyskland, Nederland og Belgia vil samarbeide om å tidoble havvind-kapasiteten i Nordsjøen til minst 150 gigawatt innen 2050.
Teknisk Ukeblad 17.05.2022
USA har utført en vellykket test av et hypersonisk våpen. Det opplyser det amerikanske luftforsvaret i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Teknisk Ukeblad 17.05.2022
Klimagassutslippene fra den økonomiske aktiviteten i EU økte mot slutten av 2021 til et nivå som var høyere enn før koronapandemien.
Teknisk Ukeblad 16.05.2022
Har funnet feil på en kompressor. LNG-anlegget på Melkøya har vært stengt siden brannen 28. september 2020. Planen var å starte opp igjen anlegget, som nå har vært stengt i hele 595 dager, 17. mai.
Teknisk Ukeblad 16.05.2022
EU-kommisjonen vil gi medlemslandene muligheten til å innføre makspris på gass, dersom Russland skrur igjen kranene. Det fremgår av et utkast til krisereguleringer som Kommisjonen legger frem 18. mai.
Teknisk Ukeblad 16.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt