AddToAny

Lokalt presseri styrker produsentmiljøet

Lokalt presseri styrker produsentmiljøet
Annethvert solbær som høstes i Norge kommer fra Røyse i Hole kommune. Da er det ikke rart at solbæra lå til grunn for å starte et lokalt presseri. Røyse Frukt- og bærpresseri AS eies av ni solbærdyrkere.
Tanken var å etablere et mottaksapparat og presseri som kunne behandle bæra så kortreist som mulig. De ville ivareta den gode kvaliteten og slippe problemer og kostnader ved lang transport.

Tidligere ble halvparten av bæra sendt til Nå i Hardanger. Dlaen transporten ble både lang og kostbar.

Røyse er en solrik halvøy i Tyrifjorden i Buskerud, og et av stedene i Norge med minst nedbør. Både klimaet og jorda ned mot fjorden innbyr til bærproduksjon. De siste årene er det også anlagt flere nye eplehager.

Når Bondebladet er på besøk, går vanningsanleggene for fullt i frukt- og bærhagene, som de har gjort siden slutten av mai. Det lille som har kommet av regn monner ikke.

Alt av frukt og bær

- Da vi fikk etablert presseriet i 2016, var ikke solbær nok til å dekke kapasiteten og sikre inntektene. Derfor åpnet vi opp for å ta imot alt av frukt og bær, og eierne dyrker også stikkelsbær og rips, og kirsebær er i emning. Fordelen er at vi har tilgang på de aller fleste produksjoner lokalt, men vi tar også imot råvarer fra produsenter andre steder, sier medeier og daglig leder Anders Ullern.

Han er daglig leder på delt

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Sp har bedt Hoksrud tallfeste hvor mange gårdsbruk han mener må "ofres" for lavere kjøttforbruk og mer frihandel. Det får partiet ikke svar på.
article_web Bondebladet 19.10.2018
Nå skal det bli enklere å skaffe til veie kapital til gode skogprosjekter i en tidlig fase. Et nyopprettet investeringsselskap kalt Shelterwood AS, skal få fart på skog- og trenæringen.
article_web Bondebladet 19.10.2018
Snittprisen for tømmer har økt med 18 prosent. Landbruksdirektoratet tror på knallår for norsk skognæring - tross sommerens ekstremtørke. Torsdag publiserte Landbruksdirektoratet nye tall for tømmerprisene.
article_web Bondebladet 19.10.2018
EUs totalforbruk av antibiotika til husdyr er redusert med 20 prosent mellom 2011 og 2016. Det fremgår av en ny rapport fra European Medicines Agency (EMA).
article_web Bondebladet 19.10.2018
Danske bønder vil betale 30 av i alt 80 millioner til et villsvingjerde ved den dansk-tyske grensa. Afrikansk svinepest sprer seg med uforminsket styrke - i flere retninger.
article_web Bondebladet 19.10.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt