AddToAny

Lokalt presseri styrker produsentmiljøet

Lokalt presseri styrker produsentmiljøet
Annethvert solbær som høstes i Norge kommer fra Røyse i Hole kommune. Da er det ikke rart at solbæra lå til grunn for å starte et lokalt presseri. Røyse Frukt- og bærpresseri AS eies av ni solbærdyrkere.
Tanken var å etablere et mottaksapparat og presseri som kunne behandle bæra så kortreist som mulig. De ville ivareta den gode kvaliteten og slippe problemer og kostnader ved lang transport.

Tidligere ble halvparten av bæra sendt til Nå i Hardanger. Dlaen transporten ble både lang og kostbar.

Røyse er en solrik halvøy i Tyrifjorden i Buskerud, og et av stedene i Norge med minst nedbør. Både klimaet og jorda ned mot fjorden innbyr til bærproduksjon. De siste årene er det også anlagt flere nye eplehager.

Når Bondebladet er på besøk, går vanningsanleggene for fullt i frukt- og bærhagene, som de har gjort siden slutten av mai. Det lille som har kommet av regn monner ikke.

Alt av frukt og bær

- Da vi fikk etablert presseriet i 2016, var ikke solbær nok til å dekke kapasiteten og sikre inntektene. Derfor åpnet vi opp for å ta imot alt av frukt og bær, og eierne dyrker også stikkelsbær og rips, og kirsebær er i emning. Fordelen er at vi har tilgang på de aller fleste produksjoner lokalt, men vi tar også imot råvarer fra produsenter andre steder, sier medeier og daglig leder Anders Ullern.

Han er daglig leder på delt

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om ny plattform for den nye flertallsregjeringa. Mange av hovedtrekkene i jordbrukspolitikken blir videreført. Regjeringa vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringa og verne all myr.
article_print Bondebladet 24.01.2019
Ask Gård Foredling AS i Jevnaker får årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket og pengepremien på 250 000 kroner.
article_print Bondebladet 24.01.2019
Sist veke annonserte Klanen, Vålerenga Fotball sin uavhengige supporterforeining, at dei kan trykke t-skjorter med teksten «Redd ulven - skyt bønda» på bestilling. T-skjortene er til sals i butikken deira i Oslo.
article_print Bondebladet 24.01.2019
Når beitebrukere påføres så store tap som i fjor sommer, er det dobbelt urettferdig at de også må bære kostnadene av en politikk som er statens ansvar, mener Emilie Enger Mehl (Sp). Emilie Enger Mehl (Sp)
article_print Bondebladet 24.01.2019
14 gram rødt kjøtt, inkludert svin. Det er det vi bør begrense oss til om dagen av hensyn til både jordas og vår helse, ifølge Eat. Walter Willett Lars Petter Bartnes
article_print Bondebladet 24.01.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt