AddToAny

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner kroner

Fordelsprogrammet LOfavør avslutter samarbeidet med elektronikkjeden på grunn av forskjellsbehandling av ansatte.
- Vi har sett oss nødt til å si opp avtalen med Elkjøp. Vi registrerer at de har hatt et møte med HK, men det er veldig mye prat og lite handling, sier Terje Olsson, styreleder i fordelsprogrammet LO favør.

Olsson sitter også i LOs ledelse.

Avtalen han snakker om innebærer at LO-medlemmer som får skader på telefoner, tv eller annen elektronikk, får et gavekort hos Elkjøp som forsikringsoppgjør. Denne avtalen har gitt Elkjøp en inntekt på 30 millioner kroner i året, opplyser Olsson.

Nå er det altså slutt på det.

- LO vil ikke ha på seg at vi tvinger medlemmene til å handle et sted hvor de motarbeider et organisert arbeidsliv og den norske modellen. Dette er et eksempel på amerikanske tilstander hvor fagbevegelsen er en uting. Vi vil overhodet ikke ha det sånn. Da må vi reagere, sier Olsson til HK-Nytt.

Bonus bare til ansatte uten tariffavtale

Foranledningen til at LOfavør sier opp avtalen er elektronikkjedens forskjellsbehandling av ansatte. For noen uker siden avdekket nettstedet e24.no at Elkjøp utbetaler bonus til ansatte i butikker uten tariffavtale. Ansatte i butikkens kjeder som er omfattet av tariffavtale, får ikke bonus. Det har Elkjøp bekreftet.

- Elkjøp må endre holdning og bonusordning

Olsson opplyser om at oppsigelsen av avtalen gjelder «inntil videre». LOfavør vil revurdere avtalen om det skjer endringer.

- De må endre holdning, de må gå ut og si til sine ansatte at det er greit å organisere seg. Vi skal ikke ha noe motarbeiding fra ledelsen eller kampanjer mot fagorganisering. Går det riktig vei, kan vi gå videre med avtalen, sier LO-sekretæren.

Olsson krever også at det blir slutt på forskjellsbehandlingen av de ansatte i elektronikkjeden.

- Bonusen må fordeles likt blant de ansatte. Noe annet er uhørt, sier han.

- Dette er tett opp til fagforeningsknusing, sier Olsson.

Mange ansatte i Elkjøp er medlemmer i LO-forbundet Handel og Kontor (HK). HK-leder Christopher Beckham er veldig fornøyd med at LOfavør har sagt opp avtalen med Elkjøp. Han synes heller ikke at det som kom fram i møtet mellom HK og Elkjøp i slutten av august var godt nok.

- Vi vil se handling, at det blir slutt på forskjellsbehandlingen av medlemmene våre, sier han.

- Bruk butikker med tariffavtale

Fra nå av skal LO-medlemmene få forsikringsoppgjør for ødelagt elektronikk i form av kontanter. Da kan de kjøpe seg nye produkter i hvilken elektronikkbutikk som helst.

HK-leder Christopher Beckham har en oppfordring til LOs medlemmer:

- Bruk bedriftene med tariffavtale. Bygg opp under det organiserte arbeidslivet, sier han.

Ukjent for Elkjøp

HK-Nytt har bedt Elkjøp om et intervju om saken. I en epost svarer kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly følgende: «Dette var ukjent for oss inntil HK-nytt tok kontakt med oss. Vi trenger nå tid til å sjekke opp hvilke beslutninger som er tatt med våre kunder.»

Image-text:

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

100.000 kvinner i varehandelen jobber deltid. HK-leder Christopher Beckham gir regjeringen hundre dager på å levere lovede tiltak for å styrke retten til hele stillinger.
HK-Nytt 15.10.2021
De har stått i front under hele koronapandemien. LO-leder Peggy Hessen Følsvik delte ut mange superlativer til HKs medlemmer i sin hilsningstale til landsmøtet fredag.
HK-Nytt 15.10.2021
https://youtu.be/Jl6seAAYNIs Image-text: KOM HJEM: LO-leder Peggy Hessen Følsvik skrøt av HK-medlemmene som har stått i førstelinja under pandemien. Hun er også HK-medlem og tidligere nestleder i forbundet. Brian Cliff Olguin
HK-Nytt 15.10.2021
- Dette er kanskje det viktigste grepet for å bekjempe ulikhet, sier Christopher Beckham.
HK-Nytt 14.10.2021
Hurdalsplattformen følger opp løftet om å doble fagforeningsfradraget.
HK-Nytt 13.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt